FLYKTINGMOTTAGANDE Den politiska majoriteten i välkomnar flyktingar till Lerum.
Politikerna är också överväldigade av det stora engagemanget hos Lerumsborna för att hjälpa.
Nu anställs en flyktingsamordnare och man inrättar en särskild organisation för ett smidigare mottagande.
I måndags kallade politikerna till pressträff för att slå fast att de har koll på läget och jobbar på, trots en kaotisk situation med stora flyktingströmmar. Och att de vill ta sitt ansvar.
– Vi är också imponerade över och glada för att Lerumsborna vill ställa upp. Det här måste vi göra tillsammans, säger Eva Andersson (C).
Gensvar
Kommunens upprop för två veckor sedan, då man framför allt efterlyste värdfamiljer till ensamkommande flyktingbarn har väckt ett stort gensvar.
– Mer än 140 personer och organisationer har hört av sig, och vi får fortfarande in anmälningar, säger Eva Andersson.
Eftersom trycket är så stort på handläggarna har man ännu inte hunnit börja kontakta de som anmält sitt intresse.
– Det är också viktigt att det bli rätt, påpekar Eva Andersson.
Boendeplatser behövs
Kommunen har i dagsläget två egna boenden för ensamkommande flyktingbarn, men behöver fler. Fortfarande kommer i snitt två ungdomar hit i veckan.
– Vi jobbar aktivt med detta, lovar Dennis Jeryd och hans politikerkamrater.
Många tips kommer från allmänheten på fastigheter som skulle kunna göras om till boenden och dessa gås nu igenom.
Klart är att före detta Blåmesens förskola i Gråbo byggs om till ett permanent boende för ensamkommande flyktingbarn som har fått uppehållstillstånd. Men fler sådana boenden behövs – och kommer, lovar politikerna.
– Det har precis blivit klart att vi får behålla Roteberget som ett boende för ensamkommande flyktingbarn, och vi hoppas också få bygga ut det från fyra till sex platser, berättar Eva Andersson och tillägger:
– Hedefors bruk har också erbjudit möjligheten till fem platser i anslutning till de som redan finns där.
Bra start
För att de ensamkommande flyktingbarnen ska få en så bra start som möjligt har kommunen inrättat en särskild organisation för detta – Start Lerum.
– Där ligger vi i framkant i landet, påpekar Lill Jansson (FP) och tillägger:
– Det handlar om en två månaders introduktion innan ungdomarna placeras ut på andra skolor. Men det handlar inte bara om undervisning och att lära sig svenska, utan också om att verkligen ta emot ungdomarna och ta reda på hur de mår och vad de behöver.
Den nya organisationen Start Lerum är ett samarbete mellan sektorerna lärande och stöd och omsorg.
Samordnare
Kommunen rekryterar också just nu en flyktingsamordnare. Det var 94 sökande till tjänsten när ansökningstiden gick ut den 31 augusti. Flyktingsamordnaren lyder under sektor Stöd och omsorg, men kommer också vara engagerad i Start Lerum. Uppgiften är att stödja de nyanlända, förmedla rätt kontakter och samordna de insatser som görs.
Men hittills handlar det framför allt om ensamkommande flyktingbarn som kommer till Lerum. Några stora strömmar av vanliga flyktingar finns ännu inte.
Öppet hus i oktober
– Vi har ett avtal med Migrationsverket om att ta emot 50 flyktingar om året, men så har det inte varit. 2014 kom sex och 2015 hittills fyra. Några har faktiskt till och med tackat nej. Men här kan vi bli betydligt bättre. Lerum ska inte tillhöra de 20 procent av landets kommuner som tar emot minst flyktingar, säger Dennis Jeryd.
Politikerna är dock imponerade över det stora gensvar man fått från allt från privatpersoner till föreningar och företag som vill hjälpa.
– Det är jätteviktigt med frivilligverksamheten och här kan kommunen fungera som ett nav, säger Eva Andersson.
För att ta tillvara intresset, och också informera om vilken hjälp som behövs, planeras därför ett öppet hus i Tingshuset den 12 oktober.
TEXT & BILD: CHRISTINA LUNDIN
info@flodanyheter.se