FLODA De tillverkar biokol, fågelholkar och smycken. De reparerar cyklar, yogar och rostar egenblandad granola till höstmarknaden.
Eleverna på Montessoriskolan Floda Säteri har temavecka med fokus på hållbarhet.
Alla elever i årskurs 1 till 9 deltar. Under temaveckan arbetar de tillsammans i åldersblandade grupper.
–En skön bieffekt av det blir att de som är äldre gärna tar hand om och hjälper de yngre, säger skolans rektor Fredrik Nellemo.
Han visar runt på säteriet där det sjuder av kreativitet och aktiviteter i varje hörn. I källaren får en grupp elever lära sig att reparera trasiga cykelslangar medan andra tillverkar instrument av återvunna mjölkkartonger.
Återanvändning
I en sal blandar elever egen granola som sedan rostas och förpackas i hemmagjorda påsar med noggranna innehållsförteckningar – vilka tillverkas av elever i ett annat klassrum.
Mycket under temaveckan går ut på att återanvända material för miljöns skull. Men hållbarhet handlar också om hälsa. Att ta hand om sin kropp och sin själ.
Därför har eleverna även yoga och massage på schemat den här veckan.
Biokol
Ute på en av gräsplanerna brinner en eld och Montessoripedagogen Staffan Gustavsson förklarar hur de tillverkar biokol.
– Egentligen gör vi två saker här. Av björkved får vi pottaska som sedan kokas i vatten och då blir till lut. De var så man gjorde tvättmedel och rengöringsmedel förr. Medan elden brinner utnyttjar vi samtidigt värmen till att göra biokol, säger han.
På elden ligger plåtaskar med små hål i locket. Inuti förgasas flis, kottar, löv och annat växtmaterial från skogen.
–Gasen som bildas försvinner upp genom hålen. Det som blir kvar därinne är biokol, som kan användas både som grillkol och till jordförbättring, säger Staffan Gustavsson.
Han tillägger att en stor vinst av biokolstillverkningen är att den minskar koldioxidhalten i luften.
–Du vet hur en koldioxidmolekyl ser ut? Inte? Men grovt förenklat kan vi säga att den består av kol och syre. Nu blir kolet kvar här medan syret försvinner upp i luften, och det är bra, förklarar han.
I tältet intill bygger elever insektshotell tillsammans. Insektshotell är som fågelholkar fast för insekter. De kan sättas på hus för att locka insekter att skapa sina hem där istället för i huset – där man helst inte vill ha dem. Men insekter behövs för miljön.
Hållbart tema
–Idén till hållbarhetsveckan fick vi för att vi ville hitta en gemensam, skolövergripande aktivitet, berättar Fredrik Nellemo.
Temat är konkret samtidigt som man kan ta ett större grepp på miljö och hälsa. Den sociala hållbarheten följer liksom med på köpet när alla arbetar tillsammans.
– En sådan sak som att återvinna material får eleverna att tänka kring hållbarhet, och förhoppningsvis bli goda konsumenter i framtiden, menar Fredrik Nellemo.
Höstmarknad
Temaveckan avslutas med skolans årliga höstmarknad. Många av sakerna som eleverna tillverkat under hållbarhetsveckan ska säljas på marknaden.
–Det är elevernas föräldrar som varje år arrangerar marknaden, men alla är välkomna, säger Fredrik Nellemo.
I år går alla intäkter oavkortat till att hjälpa flyktingar i världen via Radiohjälpen.
Höstmarknaden hålls på Montessoriskolan Floda Säteri på lördag klockan 10-14.
TEXT & BILD: GITTAN ÖHMAN
gittan.ohman@flodanyheter.se
Klicka för bildspel: