LEDARE Man bör betraktas som oskyldig till dess att motsatsen bevisats. Genom sitt självsvåldiga agerande riskerar Lerums kommun inte bara ett företags existens, utan även tio personers försörjning – och skattebetalarnas pengar. Det skriver chefredaktören – och tidigare kommunjuristen – Lennart Lauenstein i dagens ledare.
Följetongen om Systemteknik fortsätter. Det började i oktober förra året. Systemteknik hade tagit hem ett antal upphandlingar hos kommunen.
Helt enligt spelets regler.
Några förfördelade företagare tipsade kommunen om att Systemteknik hade fakturerat för höga kostnader vid tidigare arbeten. En överrumplad kommun gjorde en snabb genomgång av tidigare godkända fakturor.
Under en femårsperiod hade företaget fakturerat cirka 50 miljoner kronor. Vid genomgången av fakturorna ansåg kommunen att en överfakturering skett med dryga 600 tusen kronor.
Handlingskraft
Kommunen ville visa sig handlingskraftig och gjorde snabbt en polisanmälan. Sen hände ingenting förrän Systemteknik i maj i år blev föremål för husrannsakan – ett drygt halvår efter polisanmälan.
Under våren hade kommunen hållit inne betalning för fakturor på dryga tre miljoner kronor, trots att de kunnat prestera ett inte självklart krav på 660 tusen kronor. Trots att snart tio månader gått efter polisanmälan, har det inte kunnat visa att kravet skulle vara större, men ändå hållit inne ett belopp som är fem gånger större än kravet.
Kommunen förhalar
Systemteknik krävde betalning, men kommunen vägrade. Systemteknik öppnade moteld, stämde kommunen och krävde betalning.
Kommunen har bestridit kravet på betalning. Systemteknik lämnade in en kommentar till bestridandet till tingsrätten i början av juli. Kommunen har sedan förhalat rättegången genom att vid ett flertal tillfällen begärt anstånd med att få yttra sig. Nu senast till den 25 september.
Obegripligt
Det är obegripligt varför kommunen gjorde en polisanmälan. Som jag tidigare skrivit borde man först tagit upp förhandlingar med företaget och hävdat att man tagit för mycket betalt. Om de inte hade kommit överens borde nästa steg ha varit att stämma företaget, det vill säga en civilprocess och inte ett brottmål. Om man sen konstaterat att det fanns misstanke om brott kunde man kontaktat åklagaren och informerat. Eftersom bedrägeri faller under allmänt åtal hade åklagaren varit tvungen att agera. Men att springa till polisen och göra en polisanmälan är amatörmässigt.
Tänk om…!
Förundersökningen har påbörjats, men något beslut om åtal föreligger inte. Inget tyder på att det här är ett ärende som prioriteras och det är fullt möjligt att förundersökningen läggs ner.
Personligen är jag anhängare av tesen att man skall betraktas som oskyldig tills dess man är dömd. Men Lerums kommun har bestämt sig för att på egen hand utmäta straff. Kommunen gör vad den kan för att undergräva Systemtekniks fortsatta existens.
Genom sitt agerande riskerar de inte bara företagets existens utan också tio människors möjlighet till försörjning.
Tänk om det sen visar sig att ägaren till Systemteknik AB inte har gjort sig skyldig till några oegentligheter!
Tänk om Systemteknik följt spelets regler!
Tänk om faktureringen är i överensstämmelse med avtalet.
Då har man även riskerat skattebetalarnas pengar genom risken för ett stort skadestånd.
Oftast är det bra att inte ha för bråttom.
bilaga: Systemtekniks kompletteringar som pdf
Lennart Lauenstein
jurist och författare
samt chefredaktör och ansvarig utgivare för
FlodaNyheter.se