///////

Trofast ljusspridare i 25 år

 

Fyren är driftsäker och sköter sig i princip själv enligt Carl Fredrik Ebeling som dock startar och släcker den efter säsong.
”Den sköter sig i princip själv”.

MJÖRN Carl Fredrik Ebelings fyr invigdes 1990. I tjugofem år har den hemmabyggda fyren väglett nattliga sjöfarare genom den grynnerika farleden utanför Huvden i södra Mjörn. 
–Det blir 1,3 miljarder gånger som fyren gett blixt i navigationens tjänst under alla dessa år, säger Carl Fredrik Ebeling.
Han och hans hustru Agneta delar numera tiden mellan fritidshuset vid Huvden, som ligger mellan Sjövik och Björboholm, och bostaden i Göteborg. Tomten ligger vackert vid Mjörn och har ägts av familjen Ebeling i flera generationer. Carl Fredrik – som redan som barn fascinerades av nobelpristagaren Gustaf Daléns uppfinning AGA-fyren – tyckte att udden var perfekt för den fyr han själv drömde om att bygga.
GENOM SITT ARBETE som marinkommandoläkare fick han tillgång till gamla avlagda gaselement och andra delar som kunde återanvändas vid bygget. Till exempel är lyktan från 1912 och solventilen från 1923.
Fyren kunde invigas 1990. Då fick farleden också ritas om.
–Mjörns Sjökortsförening gav ut sitt första sjökort 1987. Jag var inte inkopplad då, men har senare varit med och hjälpt till med området här utanför, vattnet mellan Järns udde, Huvden och Sunnerö. Här är fullt med grund och andra otrevligheter, säger Ebeling.
Farleden utanför Huvden är besvärlig. BILD: Mjörns sjökortsförening
bild: Mjörns sjökortsförening

DET SENASTE SJÖKORTET för Mjörn är den sjätte utgåvan. Nu finns i sjön sammanlagt sex fyrar. Den sydligaste fyren ligger vid Lammholmen, varifrån man kan orientera sig med hjälp av ljusskenet från Huvden, Pellholmen och Jönsholmen ända fram till de två fyrarna uppe i Alingsås – och det i becksvart mörker.
–Fyrarna har olika karaktär, och de blinkar med olika intervaller, berättar Carl Fredrik Ebeling.
Hans fyr ger ljus ifrån sig var tredje sekund. Gasen släpps ut i små portioner och skickar ett blixtsken ut på sjön i natten.
FÖR SIN UPPLYSANDE kunskap om fyrar utsågs Carl Fredrik Ebeling till Årets Risöing 1991. Huvdenfyren blev Månadens fyr i Göteborgs-Posten i maj samma år.
–Det är något fascinerande med fyrar, och de människor som levt och arbetat på dessa ibland ensliga platser, inflikar Carl Fredriks hustru Agneta Ebeling.
–Förr gick det åt så många fler till fyrvaktarpersonal, det startades ju skolor kring fyrarna av den anledningen. På Väderöbod fanns skola, likaså på Sydkoster och Vinga, säger Carl Fredrik.
"Det är det tekniska som intresserar mig mest" säger Carl Fredrik Ebeling, som tidigt blev fascinerad av Gustaf Daléns AGA-fyr.
”Det är det tekniska som intresserar mig mest”.

MEN DET ÄR INTE så mycket det kulturella eller historiska som lockat fram just hans intresse för fyrar.
–Nej, det var mer det tekniska. Det är en ganska enkel ingenjörskonst i sig att bygga en fyr.
Gasfyren vid Huvden är driftssäker och sköter sig i princip själv numera.
–I loggboken kan det stå ”15 maj, startade fyren”. Sedan står det ingenting förrän i slutet av oktober och då ett kortfattat ”släckte fyren”, säger Ebeling.
HANS NÄRMASTE UPPDRAG på sjön är att ordna korset på Kyrksten. Stångmärket ska utformas som ett kors just för att man ska veta vilken sten det är. För stenarna och grunden har nämligen också namn, som ”Allena” eller ”Måshällen”.
–Några av namnen framstår som mer eller mindre obegripliga. Som Norra och Södra Mössa. Men det är namn som använts sedan 1700-talet, förklarar Carl Fredrik Ebeling.
Kyrksten ligger ju ganska långt från kyrkan?
– En gammal sägen berättar om jätten Åland, vid Ålanda sjön som binder ihop Mjörn med Anten i norr. Åland försökte röva bort den sköna prinsessan och hon kastade sig desperat utför stupet ner i sjön. Åland försökte då krossa Östad kyrka med en stor sten som han slet loss från berget. Men han kastade lite snett och stenen hamnade här utanför.
TEXT & BILD: GITTAN ÖHMAN
gittan.ohman@flodanyheter.se
LÄNKAR:
Mjörns Sjökortsförening
Svenska Fyrsällskapets hemsida
Ebelings fyr medverkade i GP:s serie om olika fyrar.
Ebelings fyr medverkade i GP:s serie om fyrar.

Fyren vid Huvden sedd från vattnet.
Fyren sedd från vattnet.

Ebeling återanvände lyktan som är från 1912 då han konstruerade sin fyr.
Lyktan är från 1912.

1,3 miljarder blinkningar har Huvdenfyren levererat i navigationens tjänst under sina 25 år vid Mjörn.
Huvdenfyren har levererat under 25 år i navigationens tjänst.

 
Carl Fredrik Ebelings fyr firar i år 25-årsjubileum.
Fyren var färdig 1990.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

NRF hoppas - trots konkursansökan

Lennart Lauenstein
Nästa Berättelse

Lauenstein: Tänk om..!

Senaste artiklarna