////

Oppositionsråd i Lerum: Henrik Ripa

Henrik Ripa (M) Fotograf: Helene Bergman
I många år har Henrik Ripa varit kommunens starke man.
Nu har han fått flytta till ett mindre rum och istället för kommunstyrelsens ordförande är han moderat oppositionsråd i Lerums kommun.
Henrik Ripa verkar trivas i sin nya roll och säger att han nu får mer tid över till andra frågor inom politiken än tidigare.
Det är egentligen de mjuka, sociala frågor som intresserar honom mest:
– Mår inte människorna bra så mår inte heller samhället bra.
Som kommunstyrelsens ordförande handlade det mycket om samhällsbyggnadsfrågor:
– Intressant, men kanske inte det som ligger mig varmast om hjärtat, säger han och berättar att han är utbildad ingenjör och diplomerad marknadsekonom.
Han har varit politiskt intresserad sedan i slutet på 80-talet.
– JAG VAR SEXTON ÅR när en kompis påpekade för mig att det måste vara fel av socialdemokraterna att pumpa in en massa pengar i varven, istället för att satsa på framtidsbranscher. Det var då jag gick med i Moderata ungdomsförbundet och det var också då som min kamp mot rökningen började.
Han sitter i styrelserna för såväl Cancerfonden som Riksförbundet VISIR, (vi som inte röker), Västra hälso- och sjukvårdsnämnden samt i regeringens miljömålsberedning.
Henrik Ripa var bara 21 år när han kom med i socialnämnden och det var nästan av en slump:
– Jag var på torget för moderaterna när en kvinna i partiet kom fram till mig och undrade om jag ville sitta i någon kommunal nämnd. Ja tack sa jag. Jag blev förvånad när jag insåg att det var socialnämnden, jag trodde det gällde byggnadsnämnden eller tekniska nämnden.
Men Henrik Ripa tog skeden i vacker hand och satt kvar i socialnämnden.
– Det var en oerhört nyttig erfarenhet och jag växte snabbt upp när jag fick se hur människor bodde och hade det. Hur kvinnor misshandlades och barn for illa. Där och då fick jag ett verkligt intresse av att jobba med de sociala frågorna.
UNDER SINA 47 LEVNADSÅR HAR Henrik Ripa hunnit med mycket.
Han har varit kommunstyrelsens ordförande under fyra mandatperioder – med en avstickare som riksdagsman – och är alltså nu oppositionsråd. Privat har han varit gift två gånger men är nu särbo. Han har fyra biologiska barn och fyra bonusbarn.
Riksdagsman har han alltså redan varit, men det jobbet var inte något som imponerade på honom. Han menar att det var lätt att försvinna som person bland alla andra riksdagsmän.
– Nej då är det mer givande att vara kommunstyrelsens ordförande i Lerum.
Ripa var bara 29 år när han blev kommunstyrelsens ordförande och tyckte att det var svårt att, så att säga, ta sig in i kommunen. Han tog hjälp av de äldre och mer erfarna politikerna och nämner särskilt Finn Södermalm, som var moderat ordförande i byggnadsnämnden.
– Men så dog han plötsligt och jag kände ett stort tomrum.
Henrik Ripa talar också om de tjänstemän som alla burit på en historisk kunskap om kommunen och som sedan har försvunnit.
– Jag har många gånger funderat över hur man kan överföra kunskap från en generation till en annan och då handlar det om såväl politiker som tjänstemän. Är man på en ny arbetsplats måste man ta lärdom av den äldre generationens kunnande.

Att vi har en skuld på en miljard är inte ett problem

NÄR HAN SJÄLV SER TILLBAKA på sin långa tid som kommunstyrelsens ordförande är han nöjd. Han är kritisk till att en del personer anser att Lerums kommun befinner sig på ruinens brant.
– Vi har fått ett positivt ekonomiskt resultat i dialog med de två kommundirektörerna som sett till att använda pengarna på rätt saker. Vi har haft en tydlig styrning. Att vi har en skuld på en miljard är inte ett problem.
En kommun kan låna till investeringar och göra avskrivningar på 50 år. Det viktiga är inte lånens storlek utan vad de kostar att ha.
Enligt Henrik Ripa är 2014 det år då befolkningen ökat med 1,15 procent så att den nu uppgår till 40 000 invånare [39 771/red anm].
– Det är jag stolt över, säger han, medveten om att han låter självsäker.
Han erkänner villigt att en hög maktposition förändrar en människa.
– Men jag försöker lyssna in och lita på andras bedömningar också, säger han förmildrande.Ripa_1-e1422445543632
SOM KOMMUNSTYRELSENS FÖRE DETTA ordförande lämnar han efter sig den så kallade tunnelaffären. Men han ångrar ingenting.
– Jag har rannsakat mig själv. Det är jättetråkigt det som har hänt, men jag ser inte att vi skulle ha kunnat handla annorlunda.
Hur känner han det nu, då han sitter i opposition?
– Jag tycker att jag har en bra relation med alla. Har jag åsikter som är vettiga och relevanta lyssnar de och respekterar också den kunskap jag har.
Två år som oppositionsråd får räcka svarar han när jag frågar hur länge han tänker sig sitta som vice ordförande i kommunstyrelsen.
– Sedan hittar jag på något annat. Jag är öppen för att testa nya saker.
Jag tror honom och kan inte se honom som pensionär vid 50 års ålder. Det skulle inte gå någon nöd på honom med en pension på 39 000 kronor i månaden från kommunen, men Henrik Ripa verkar inte vara den typen av man som slår sig till ro.
– En gång hade jag semester i sju veckor och jag höll på att klättra på väggarna, förtydligar han.
TEXT & BILD: HELENE BERGMAN
helene.bergman@flodanyheter.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

Krångligt med upphandling

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Eventuellt större idrottshall

Senaste artiklarna