///

Många praktiska frågor kring Bockaberg

BOCKABERG För att förvandlas till asylboende krävs bygglov för anläggningen.
Om Bockabergs camping blir ett boende av mer permanent karaktär än dagens fritids- och lägerverksamhet, måste ägare eller arrendator ansöka om verksamhetsförändring och bygglov.
Företaget Langhard Andersson Fastigheter AB vill hyra fritidsanläggningen Bockaberg av ägaren Assyriska distriktet i Göteborg för asylboende. I nuläget väntar man på ett besked från Migrationsverket som kan betyda att campingen tar emot cirka 80 asylsökande människor från och med i höst.
Lerums kommun har hittills inte fått någon ansökan om verksamhetsförändring, men bygglovschef Lerny Hermansson bekräftar att bygglov krävs om anläggningen förändras till permanentboende.
-Det är den bedömning vi gör. För lägerverksamhet är det inga problem, men ökar belastningen så bör sådant som brandskydd, ventilation och avlopp kontrolleras.

Vägen till Bockaberg går rakt genom mjölkbonden Lars Hagströms gård.
Vägen till Bockaberg går rakt genom mjölkbonden Lars Hagströms gård.

Då kan även vägen till Bockaberg behöva ses över, något som bekymrar mjölkbonden Lars Hagström. Han bor på Bocksmossens gård och den smala grusvägen till stugområdet går rakt igenom hans gårdsplan.
Vägen var föremål för en lantmäteriförrättning senast 1996 och krymptes då med en hastighetsminskning för att trygga verksamheten på gården.
-Lantmätaren ville dra om vägen redan 1995 då vi hade cirka 300 fordon som mest genom gården varje dag. Det blev inget då men lantmätaren föreslog två alternativ till ny vägdragning, ett av dem med infart ner vid bron, det andra alternativet gick vid badplatsen.
Lars Hagström anser nu att vägfrågan måste in i bygglovet om det blir ett ärende. Helst vill han att vägen flyttas från gården om trafiken ökar.
Kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd (S) säger att transportfrågan har diskuterats både med vägföreningen och Langhard AB, och att det är entreprenören Langhard som har att lösa transporter för de asylsökande.
-Det kommer ju handla om människor som inte har bil och därför har det talats om en minibuss som kanske åker två turer om dagen. Nu vet vi ju inte åldern på dem som eventuellt kommer, men är det skolbarn så kan det också bli tal om skolskjuts, säger han.
Det är också i första hand entreprenören som får ta ställning till vägfrågan tillägger Jeryd. Men skulle det bli tal om ombyggnad eller planändring kan vägen ändå komma att hamna på kommunens bord till slut.
Jeryd berättar också att Migrationsverket precis kontaktat honom och klargjort att det är myndighetens uppgift att kontrollera om boendet lämpar sig rent praktiskt för asylboende.
– Det ingår i upphandlingen. Så det känns tryggt att veta att det är de som ska göra den bedömningen, inte vi.
TEXT: GITTAN ÖHMAN
 

1 Kommentar

  1. Nej tack till asylboende i Floda,.
    Låt folk som önskar hjälpa flyktingar ta hem dom hos sig själva samt ta kostnaderna från sina egna plånböcker, då får man ta seden dit man kommer och lära sig hur saker och ting fungerar i vårar land.
    Och satsa hellre våra skattepengar på vår egen välfärd som skola och sjukvård och psykiska sjukdomar bland barn och vuxna mm.
    Det kan inte vara bra att utarma den svenska ekonomin som vi gör idag.
    Vi måste få tillbaka trygghet och ansvar i Sverige, om vi ska ta emot människor med olika trauman. utan en riktig ekonomisk handlingsplan .
    Annars kan vi stänga Sverige inom kort.
    Marcus

  2. Nej tack til asylboende i Floda.
    Lägg det istället hemma hos våra kära kommunpolitiker i lerum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Ridskola, camping eller slöjd?

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Om tiggarnas situation

Senaste artiklarna