///

Lerum utökar antalet asylplatser

Ett av kommunens asylboenden finns i Hedefors.
Ett av kommunens asylboenden för ensamkommande barn och ungdomar finns i Hedefors.

MIGRATION Lerum utökar sina asylplatser för ensamkommande flyktingbarn från 9 till 21.
Moderater och Sverigedemokrater sa nej till förslaget.
Överraskande och tråkigt, tycker kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd (S) om M:s utspel och tillägger:
– Speciellt som det här beslutet är rent tekniskt. Oavsett om vi skriver avtal eller inte, så kan Migrationsverket anvisa flyktingar utöver vår överenskomna kvot. Vi har ju de största flyktingströmmarna sedan andra världskriget.
Slipper akuta åtgärder
Motivet för att skriva om avtalet med Migrationsverket är, enligt Dennis Jeryd, att tjänstemännen i Lerum får en bättre framförhållning och koll på hur många som kan tänkas komma.
– Så vi slipper ta till akuta åtgärder som i somras då vi i all hast fick ordna ett boende på Roteberget, påpekar han.
Boenden och familjehem
Bara i juli anvisades 21 barn och ungdomar till Lerum.
– Vi får besked på fax från Migrationsverket en eller två dagar innan de kommer, berättar Camilla Oit, som jobbar som enhetschef på sektor stöd och omsorg.
Kommunen har idag tio platser på asylboendet i det före detta vandrarhemmet i Hedefors och ytterligare fyra på Roteberget, som öppnades i somras.
– Utöver det har vi familjehem här och i andra kommuner, samt platser på andra boenden i andra kommuner, säger Camilla Oit.
Normalt stannar barnen och ungdomarna tre till fyra månader på boendet medan det utreds om de får asyl eller inte.
– Även när de fått asyl är de kommunens ansvar. Bor de i familjehem stannar de oftast kvar där, annars får de flytta vidare, säger Camilla Oit.
Efterlyser plan
Dennis Jeryd påpekar att politikerna efterlyser en plan från tjänstemännen för att förbättra mottagandet av flyktingarna:
– Det handlar om allt från att vi har boenden till hur mottagandet sker och hur vi till exempel kan involvera civilsamhället och föreningslivet i detta.
I kommunen finns också två asylboenden som drivs av Göteborgs kommun. I Härskogen är det ett transitboende där man bara bor några dagar, men på Ekåsa i Björboholm startades ett asylboende i all hast i sommar.
– Det är klart att det påverkar oss, men vi har ju också barn och ungdomar boende i andra kommuner. De måste ju få gå i skolan där de bor, säger Dennis Jeryd.
Kritisk markering
Henrik Ripa förnekar att M:s ställningstagande skulle vara ett populistiskt utspel eller en flirt med SD:
– För oss är det en markering att är kritiska till den nationella hanteringen av frågan och att man inte vågar sätta ett tak för flyktingmottagandet, säger han.
TEXT: CHRISTINA LUNDIN
info@flodanyheter.se
BILD: GITTAN ÖHMAN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

Bostadsplan för Stora Bråta

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Nytt naturreservat invigs

Senaste artiklarna