////

Kommunalråd i Lerum: Lill Jansson, FP

Lill Jansson (FP) Fotograf: Helene Bergman

-Vi politiker ska ha stora öron men inte så stora munnar, precis som elefanterna, säger Lill Jansson, snart 50 år och kommunalråd på halvtid med ansvar för området lärande.
– Vi är ju i demokratibranschen och måste hitta kanalerna ut till verkligheten och medborgarna. Vi träffar gärna föreningar och organisationer för att få till oss kloka synpunkter. Men vi träffar gärna även andra mer vardagliga grupper. Om det till exempel är en grupp vänner som vill träffa oss kommer vi gärna på besök, fortsätter hon.
– Som ett slags homeparties, som Gudrun Schyman hade under valkampanjen då, undrar jag.
– Ja något ditåt.
Skolan och lärandet ligger henne varmt om hjärtat som politiker. Sedan hon var ung har hon varit intresserad av politik.
– Vi hade många politiska diskussioner hemma, men det tog ett tag innan jag blev politiskt aktiv.
Det var mordet på Anna Lindh den 11 september 2003 som fick Lill att agera:
– När mordet hade skett kändes det oerhört viktigt att försvara demokratin. Jag frågade mig själv varför inte också jag skulle engagera mig politiskt? Jag vet andra som fick samma tankar när Anna Lindh mördades.

Skolan ska vara en bas där ungarna får med sig så mycket kunskap att de senare själva kan välja sitt liv

LILL HADE TIDIGARE RÖSTAT på Folkpartiet, men för att vara på den säkra sidan gjorde hon en del webbtester på nätet. Alla visade att hon var liberal. Så valet blev självklart Folkpartiet.
– För mig är det viktigt att individen själv ska kunna bestämma sitt liv oavsett vilka föräldrar man har. Vi väljer ju inte själva våra föräldrar, säger Lill, och därför är det betydelsefullt hur skolan och utbildningen utformas:
– Skolan ska vara en bas där ungarna får med sig så mycket kunskap att de senare själva kan välja sitt liv. En del tycker däremot att skolan ska göra människor anställningsbara och andra att alla ska lära sig lika mycket. Det förstnämnda är det som gäller för mig, det handlar om att öka varje elevs möjligheter att själv forma sitt liv utifrån de drömmar man själv har.
Lill Jansson har egen yrkeserfarenhet av skolan. Hon var tidigare rektor och trivdes bra med det.
– Men jag märkte också att jag som rektor la politiska synpunkter på jobbet. Jag var mer intresserad av de politiskt övergripande skolfrågorna. Men nu kan jag arbeta med dem i mitt uppdrag som kommunalråd.
LILL HAR INTE BARA LÄRANDET på sitt bord utan även kultur och fritid.
– Vi skall bygga ett kulturhus i Lerum där det ska finnas kultur som väcker tankar. Men något av det viktigaste är att människor själva får en plats för eget skapande. Det ska alltså inte bara handla om att få ta del av de sköna konsterna, säger Lill som också är också angelägen om att ge de lokala föreningarna mer stöttning.
– Ja, jag tycker att våra vardagshjältar som arbetar ideellt i till exempel idrottsföreningar, hembygdsföreningar och konstföreningar måste uppmärksammas mer. Det finns så många som arbetar helt gratis bara för att de är intresserade.
Hon tror också att de flesta medborgare i Lerums kommun inte bryr sig särskilt mycket om den kommunala organisationen.
– Jag minns ju själv hur jag resonerade när jag flyttade till Gråbo för femton år sedan. Det som var viktigt var om det fanns barnomsorg, om skolan funkade och om kollektivtrafiken var bra. Men det är ju detta som just är kommunen.Lill Jansson (FP) Fotograf: Helene Bergman
NU NÄR LILL SJÄLV är en del av den kommunala organisationen är hon medveten om det betydelsefulla i att den fungerar bra.
– Det är vi politiker som har ett ansvar för att det blir en bra organisation. Vi får nämligen den organisation vi själva skapar.
Samtidigt är hon inte främmande för ett ökat samarbete över kommungränserna till exempel vad gäller dyra anläggningar som simhallar och kulturhus.
– Det gäller inte minst Göteborgsregionen, där jag tycker att varje kommun kör sitt eget race alldeles för mycket. Jag skulle vilja att vi kunde lära oss mer av varandra.
Så lägger hon till att samarbetet också kunde handla om att ha samverkan kring gymnasieprogram.
– Varje kommun kanske inte behöver erbjuda var för sig så många olika gymnasieprogram. Vi kunde kanske dela upp dem sinsemellan.
Lill är även positiv till att det startas fler friskolor i kommunen.
FÖRUTOM ATT LILL ÄR kommunalråd på halvtid driver hon också sitt eget företag. Företaget hjälper andra företag som säljer produkter och tjänster till äldreomsorgen. Det kan bland annat handla om att skriva texter eller att göra filmer.
– Jag skulle gärna se att en grupp personer som jobbar bra inom hemtjänsten vågar koppla bort sig från kommunen och starta eget företag. Ja, det skulle jag välkomna, säger Lill eftertänksamt.
På frågan hur Fp nu kan regera i Lerums kommun tillsammans med socialdemokraterna svara Lill:
– Vi gick samman med S och de övriga för att få till stånd en stark politisk majoritet. Beträffande S så har det tidigare funnits en tradition av samverkan mellan liberaler och socialdemokrater. Inte minst när det gäller de stora frågorna som demokrati och utbildning. Vi har fått en del kritik för det, men för mig är det mer än naturligt.
TEXT & BILD: Helene Bergman
helene.bergman@flodanyheter.se
Nästa artikel i serien Kommunalråd i Lerum: oppositionsråd Henrik Ripa (M)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

Budservice Stenkullen AB

Vera Tornberg
Nästa Berättelse

Låtskrivare från Floda albumdebuterar

Senaste artiklarna