////////

Sista halmstrået för Nääs RF?

NÄÄS. Nääs ryttarförening och ridskola står på ruinens brant. Nu står hoppet till att Lerums kommun ska rädda verksamheten.
Stefan Johansson är VD för Nääs och representant för Nääs ägare August Abrahamsons Stiftelse. Vad anser han bör göras?

Ridskolan på Nääs är nära att gå i konkurs. Hur ser du på det?
–Det är oerhört sorgligt att föreningens ekonomi inte längre fungerar. Samtidigt är jag väldigt glad över att det tas nya initiativ för att tävlingsverksamheten ska klara sig. Det är viktigt, de har byggt upp detta i över 20 år och har flera lag i division 1.

Stefan Johansson, vd Nääs.
Stefan Johansson, vd Nääs.

Vad har du/stiftelsen gjort för att hjälpa ryttarföreningen?
–Vi har i snart tio år försökt hitta ett samarbete som vi kallar ”kroka arm” med ryttarföreningen. Det har byggt på att vi till exempel öppnat upp för dem att driva storskalig foderproduktion själva eller att arrangera fälttävlan. Föreningens hyresavtal innebar en låg hyra mot att de skulle sköta lokalerna själva. Och det kanske viktigaste, vi har också gemensamt ett flertal gånger uppvaktat Lerums kommun tillsammans och försökt få kommunen att förstå vår samverkan.
Om ridskolan försvinner, vad har ni för planer för anläggningen då?
–Det är absolut inget vi tagit ställning till ännu. Vår utgångspunkt har varit att ridskolan kan finnas kvar. Ryttarföreningens styrelse och jag har haft kontakt med kommunen för att hitta en lösning.
–Vi har inga nya planer för Nääs, mer än att det nu, efter omställningen till ekologisk produktion, ska fortsätta vara en fungerande grön gård. Där ridskolan kan vara en del.

“Alla måste ta sitt ansvar”

Eva Andersson (C) Foto: Helene Bergman
Eva Andersson (C) Foto: Helene Bergman

NRF har haft möte med tjänstemän på Lerums kommun som nu arbetar med olika förslag för politikerna att ta ställning till.
Enligt kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd (S) har kommunen stort intresse av att stötta ryttarföreningen, inte minst med tanke på deras verksamhet för barn och ungdomar.
Men först måste man hitta rätt väg att hjälpa. För att kunna bidra till lokalunderhåll måste kommunen till exempel själva vara hyresgäster och ha ett längre hyreskontrakt.
Även kommunalråd Eva Andersson(C) är angelägen om att situationen ska lösas. Och gärna så snart som möjligt:
–Det brinner i knutarna. Vi diskuterar nu olika lösningsförslag och vi är inställda på att hitta en positiv utgång för ryttarföreningen och ridskolan.
Vilken än lösningen blir kommer det dock krävas en bättre samverkan i framtiden menar Eva Andersson.
–Stiftelsen, kommunen och föreningen måste alla samarbeta och ta sitt ansvar för utvecklingen, det gäller för övrigt hela Nääsområdet.
TEXT & BILD: GITTAN ÖHMAN
gittan.ohman@flodanyheter.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Grönt ljus för miljödiplom

Dags att ta ner skylten? Föskolepaviljongerna blir hyreslägenheter i Sjövik.
Nästa Berättelse

Nya lägenheter i Sjövik

Senaste artiklarna