STALLET PÅ NÄÄS Ambitionsnivån som Lerums kommun kräver av den förening som kan få driva ridskoleverksamhet på Nääs i framtiden, är hög.
Detta för att en seriös verksamhet för barn och ungdomar ska kunna komma igång – gärna så snart som möjligt.
Förutsättningen är förstås att ett hyresavtal för anläggningen tecknas mellan kommunen och Nääs ägare, August Abrahamsons stiftelse. Medan förhandlingarna pågår har de två ridskoleintressenterna träffat Lerums kommun och talat om förutsättningarna.
Några av kommunens kriterier är att föreningen är ideell, att föreningen har – eller har en plan för att skaffa – tillräckligt många medlemmar i rätt ålder för ridskoleverksamheten, och att föreningen kan presentera en hållbar budget och verksamhetsplan för några år framåt.
Dessutom ställs krav på bland annat stadgar, styrelsesammansättning, protokoll och en beskrivning av vilka förväntningar föreningen har på kommunen, utöver ett rimligt hyresavtal.
Uppstartsmöte
Den ena föreningen, ”Nääs ridskoleförening Stora Stallet”, har nu haft ett första uppstartsmöte på Garveriet i Floda.
– Våra medlemmar består hittills till stor del av medlemmar från den gamla ryttarföreningen. Vi vill vidareutveckla den tidigare verksamheten, inte minst genom att ta lärdom av de brister som fanns, säger styrelseledamot Hans Hellberg.
Till exempel, menar han, är det tydligt att det är alldeles för tungt för en ideell förening att – med de förutsättningar som finns på Nääs – klara av att ensam ta ansvar för anläggningen.
–Därför behövs den kommunala stöttning, som man just nu förhandlar om, förklarar han.
Det fyrtiotal personer som dök upp på uppstartsmötet var enligt Hellberg positiva och intresserade av mer information.
–Efter den gamla föreningens konkurs gick tyvärr både hemsida och medlemsregister i graven. Många undrar därför vad som händer nu.
Systerförening
Den förening Hans Hellberg här företräder – ”Nääs ridskoleförening Stora Stallet” – kan ses som en systerförening till tävlingsklubben Nääs Hästsport. Även denna förening stöttas av Nääs Supporterförening, som köpte konkursboet och hästarna efter Nääs RF.
– Vi är nu nio personer i ridskoleföreningens styrelse, en bra blandning mellan erfarna styrelseledamöter från gamla föreningen och nytt blod från ridskoleleden, säger Hellberg.
Föreningen har involverat paret Sara Weimen Engberg och Hans Engberg, tidigare instruktörer och ridskolechefer på Nääs, i sin plan för framtida verksamhet. Med namnet Nääs ridcenter har de redan skapat ett konto på Facebook där intresserade ges fortlöpande information.
–Det känns som om vi fått till förutsättningar att kunna köra igång. Målet för vårt engagemang är förstås att få till en så bra verksamhet som möjligt. Skulle några andra komma med ett bättre förslag är det bara att gratulera dem och gå med, säger Hans Hellberg.
Samklang med Nääs
Den andra intressenten är föreningen Nääs Häst- och aktivitetscenter som företräds av Pernilla Holgersson, tidigare själv ryttare och hästägare på Nääs. Föreningen vill bygga vidare på det som Nääs Ryttarförening lämnade i augusti 2015, det vill säga den kvarvarande ridskolan – efter att tävlingsryttarna redan skapat en egen förening.
–Målet är att bedriva en sund och hållbar verksamhet som går i samklang med övrig miljö på Nääs område. Ridskolan ska byggas upp utifrån barn- och ungdomsperspektiv och leverera det som de vill ha utan att exkludera övriga som vill komma till Nääs, säger Pernilla Holgersson.
Mervärden
Sektionerna inom föreningen ska bygga på flera hörnstenar.
– Ridskolor klarar sig knappt ekonomiskt på sin verksamhet idag. Därför krävs det att man adderar med andra värden, till exempel andra efterfrågade aktiviteter kring hästen. Som rehab, hästunderstödd terapi eller aktiviteter som kan kopplas till turism, säger Pernilla Holgersson.
Hållbar strategi
– Vill man bygga en hållbar och säker verksamhet bör man inkludera de åtgärder som är strategiskt viktiga för verksamheten som ska bedrivas. Det handlar om kulturbyggnaden samt hästarnas och människornas välbefinnande, tillägger hon.
Även Pernilla Holgersson betonar att målet framförallt är det ska bli en bra ridskola och verksamhet i allmänhet på Nääs.
– Utifrån de kriterier som ska gälla så blir det tufft att bedriva enbart ridskola på Nääs. Förhoppningen från min sida är egentligen att alla kunde gå samman, det vill säga supportrar, Nääs Ridcenter, Stiftelsen och kommun. Att man parallellt arbetar med åtgärder som behövs komma till relativt snabbt, men också strategiskt med lite mer långsiktiga perspektiv. Det behövs om det ska bli riktigt bra, säger Pernilla Holgersson.
TEXT: GITTAN ÖHMAN
gittan.ohman@flodanyheter.se