– 500 journalister miste jobbet förra året, i år kommer ytterligare 500 journalister att bli arbetslösa. Samtidigt utbildas 1000 nya journalister. Grattis!
Detta var Olle Wästbergs budskap till de drygt 80-talet gymnasieelever som samlats i aulan på Lerums gymnasium på torsdagseftermiddagen.
Eleverna från samhällsprogrammet och samhällsprogrammet media och journalistik fick en lägesbeskrivning om såväl medias som demokratins situation i dagens Sverige av Olle Wästberg, Demokratiutredningens ordförande.
Mediebranschen ligger otroligt illa till, vilket är oroväckande för demokratin eftersom medierna är en viktig demokratisk arena.
Beträffande de politiska partierna så minskar antalet medlemmar.
– Men detta innebär inte att människor är mindre politiskt intresserade, däremot att de har andra forum för sitt politiska engagemang än de traditionella partierna, påpekade Olle Wästberg och tillade:
– Dessutom har politiken svårt att fånga upp de lågutbildade och utlandsfödda. Det märks när vi tittar på valdeltagandet.
HOT MOT DEMOKRATIN
Gymnasieeleverna fick också tillfälle att ställa frågor till Olle Wästberg. En fråga löd: har människor nu övergivit papperstidningarna för nätet?
Olle Wästberg svarade med både ja och nej:
– Tidningarna har inte mist läsare, men däremot köpare. Framför allt ungdomar har slutat att prenumerera och läser allt mer på nätet.
En annan fråga som ställdes var hur ska man få människor att inse att tidningsdöden är ett hot mot demokratin?
– Genom att skapa alternativa medier och att tidningarna själva skulle bli bättre på att följa upp nätets möjligheter, ansåg Wästberg.
Han svarade obetingat ja på frågan om internetforum har ersatt tidningarna.
Den sista frågan löd hur eleverna – det vill säga ungdomarna – ska kunna förbättra demokratin?
Olle Wästberg gav rådet att alltid stå upp för det man tror på och slåss för det. Men att också vara öppen för dialog och komma fram till ett beslut genom att diskutera.
– Demokrati betyder ju fria val under en fri opinionsbildning, avslutade Olle Wästberg sin dialog med eleverna.
TEXT & BILD: HELENE BERGMAN