/////////////

Olle Wästberg: "FlodaNyheter.se viktig för demokratin."

Papperstidningar läggs ned – såväl stora som små – samtidigt som journalister sägs upp.
Olle Wästberg, demokratiutredningens ordförande, är mycket bekymrad över mediesituationen i landet.
– Detta är djupt problematiskt eftersom makten måste granskas, såväl nationellt som lokalt. Att vi har en stark oberoende press är grunden för det demokratiska samhället. Journalister är en lokal hygienfaktor, säger Olle Wästberg, när FlodaNyheter.se träffar honom i Stockholm några dagar innan hans besök på Garveriet i Floda.
Olle Wästberg tycker att mediesituationen i Sverige är så pass allvarlig att han vill utreda frågan trots att den ligger utanför de utredningsdirektiv han fått.
När han får höra talas om webbtidningen FlodaNyheter.se och RadioFloda 91,4 blir han glatt överraskad eftersom nystartade medier i dagens Sverige hör till ovanligheterna. Trots att de är nödvändiga för att upprätthålla demokratin.
– Kommunerna skapar sina egna informationskanaler utifrån partipolitiken. Det är här det är viktigt med de lokala oberoende medierna som kritiskt granskar de politiska besluten och konsekvenserna av dem.
PUBLIC SERVICE
Hur de nya lokala medierna ska kunna se dagens ljus är något som Olle Wästberg funderar över.
– Ett förslag kan vara att public service skapar sina egen lokala, lokala webbplattformar.
Demokratiutredningens huvudsakliga uppdrag är att föreslå hur medborgarna kan bli mer delaktiga i samhället – inte minst mellan valen.
Utredningen är den största inom demokratiområdet på tio år och tillsattes i juli 2014 av den dåvarande regeringen.
Eftersom Olle Wästberg är av den uppfattningen att man inte kan utreda demokratin från ett elfenbenstorn, beger han sig ut i landet för att prata med människor.
På torsdag kommer han till Garveriet i Floda för att hålla en föreläsning med rubriken ” Har demokratiskt inflytande blivit ett privilegium?”
Dessförinnan ska han besöka Lerums gymnasium och diskutera demokrati med ett 80-tal elever.
TEXT: HELENE BERGMAN
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Domstolen synade Konsumtomten

Nästa Berättelse

Herrgårdsbacken är på gång

Senaste artiklarna