Det vidhåller Järnvägsföreningen i sitt yttrande över Trafikverkets åtgärdsvalstudie från 2013. Föreningen står också fast vid att utbyggnaden mellan Göteborg-Alingsås helst bör ske i ett sammanhang.
Redan 2008 presenterade Järnvägsföreningen ett förslag på en 21 kilometer lång tunnel norr om sjön Aspen. Det fick de dock inget gehör för och 2009 lades fyrspårsutredningen från Banverket ner. Utredningen har dock öppnats igen och idag, 2014, förordar fortfarande Järnvägsföreningen i sitt yttrande att en bergtunnel norr om Aspen vore det allra bästa alternativet. Tunneln anser de eliminerar alla miljöproblem och ger en järnväg där SJ2000 sparar åtta minuters körtid per enkelresa jämfört med befintlig järnväg. Tunneln är dessutom 1 km kortare och den kan byggas på 5 år. Kostnaden för att bygga tunneln är lägre än kostnaden för att bygga motsvarande sträcka utmed befintlig järnväg skriver Järnvägsföreningen i sitt yttrande.
Järnvägsföreningen kritiserar Trafikverket för förslaget att göra en utbyggnad i anslutning till befintliga spår. Det tror de skulle innebär mycket stora geotekniska risker och problem som inte är beaktade i utredningen. Säveåns dalgång bedöms av SGI (Statens Geotekniska Institut) vara bland de mest rasbenägna områdena i landet. Här måste utbyggnaden ske invid befintliga spår med pågående trafik. Det skulle förmodligen bli ett väldigt svårt projekt. Den pågående trafiken måste begränsas, bygget får till stor del ske nattetid. Med en rimlig bedömning anser Järnvägsföreningen att det skulle ta minst 10 år i byggtid och ytterligare några år i planeringstid.
Järnvägsföreningen ställer också frågan om den nuvarande banvallen håller för en framtida höjning av axeltrycket?
Om nu Trafikverket inte går på deras förslag om tunnel så anser de ändå att utbyggnaden helst bör ske i ett sammanhang. Den kan också delas in i två etapper. Göteborg-Floda och Floda-Alingsås. Om så sker måste den första etapputbyggnaden vara Göteborg-Floda. Där bor flest människor, det finns 8 hållplatser och här är behovet störst anser Järnvägsföreningen. Om man istället börjar med etappen Floda-Alingsås är det inte möjligt att bygga ut pendeltrafiken till 5-6 tåg per timma.
Järnvägsföreningen, som har varit med från början, kritiserar skarpt att åtgärdsvalsstudien handlar om samma sträckning och läge som fyrspårsutredningen 2004 Aspen-Floda som lades ner 2009. Den enda skillnaden i den nya utredningen är att sträckan ska delas in i mindre sektioner på 1,5-2,0 km vilket inte kommer förbilliga utbyggnaden.
Järnvägsföreningen betonar att upprättande av en järnvägsplan måste påbörjas direkt efter det att åtgärdsvalsstudien har utvärderats.
TEXT: JOSEFINE MYRHILL