KRÖNIKA Återigen underkänt för enheten för miljö- och hälsa i SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) undersökning av företagarnas upplevelse av myndighetsutövningen i kommunen.
Myndighetsutövning är att besluta om förmåner eller skyldigheter och berör i första hand socialtjänst, bygglov och miljö- och hälsa.
Miljö- och hälsa har en mycket viktig funktion att fylla. Det är nog ingen annan kommunal verksamhet som haft så stor betydelse för folkhälsan. Det är tack vare deras insatser som vi är garanterade tjänligt dricksvatten, bra mat ( inget snusk på restauranger eller i skolbespisningar) och så vidare.
DET ÄR INTE ALLTID lätt att som tjänsteman möta företagare när man har negativa besked att ge. I en kontrollerande verksamhet är det lätt att bli polis i dess negativa betydelse. Därför krävs duktiga ledare som kan skapa en positiv attityd hos sina medarbetare.
Missnöjet med miljö- och hälsa är inte något nytt. Hösten 1997 tog jag, som tjänsteman i Lerums kommun, initiativet till ”Riktlinjer för nämndernas verksamhet i deras myndighetsutövning”. Anledningen var myndigheternas ibland trubbiga sätt mot allmänheten.
KOMMUNFULLMÄKTIGE antog riktlinjerna, som sedan gömdes i arkivet. Grundtanken i riktlinjerna var att myndigheten skall sträva efter att se ärenden ur den enskildes perspektiv. Vid flera handlingsalternativ väljs det som är mest fördelaktigt eller minst ofördelaktigt för den enskilde
Givetvis har kommunen ett ansvar för hur myndighetsutövningen utövas. I första hand är det kommunstyrelsens ansvar och i tjänstemannaledet är det kommundirektörens.
JAG ÄR ÖVERTYGAD om att man med enkla medel kan förbättra relationen mellan företagare och myndighet. Ett av mina första ärenden som miljö- och hälsoskyddschef i Lerums kommun var det flytande kaffet i Mjörn. Ägaren jagades med förelägganden och viten. Jag åkte ut och träffade henne och ställde frågan: ”Hur kan jag hjälpa dig?” Jag kunde inte hjälpa henne, men visade henne att jag gjort allt för att försöka lösa hennes problem med resultat att hon accepterade sakernas tillstånd.
DET FINNS MÅNGA sätt att förbättra relationen mellan företagarna och miljö- och hälsa. Ett enkelt sätt vore att byta ut kontroller mot rådgivning och göra inspektörerna till rådgivare istället för kontrollanter. Det är klart att jag som företagare tycker det är obehagligt att utsättas för kontroller istället för att få hjälp att bli bättre. Jag är övertygad om att resultaten skulle bli bättre och att miljöenhetens personal skulle bli ett positivt inslag i företagen.
PROBLEMEN MED miljö-och hälsa är ingen nyhet.
Förhoppningsvis blir SKL:s undersökning en väckarklocka.
Med ett gott ledarskap kan problemen lösas utan att det kostar ett öre.
Lennart Lauenstein
Chefredaktör och ansvarig utgivare
FlodaNyheter.se
LÄNK: Riktlinjer för nämndernas myndighetsutövning