NÄRINGSLIV Lerum halkar ned till plats 146 när Svenskt Näringsliv idag presenterar sin rankinglista över företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
Resultatet är en försämring med 71 platser sedan 2014.
– En kalldusch, konstaterar kommunens näringslivschef Åsa Qvist-Ek.
Även om olika rankingar inte säger allt om hur det står till i en kommun är det ändå en indikation på läget menar hon. Lerums resultat i Svenskt Näringslivs färska undersökning, tillsammans med den som SKL presenterade för bara ett par veckor sedan, är nedslående.
Som en kalldusch
–Det känns som en kalldusch, riktigt illa. Vi ser allvarligt på det här. Lerum har inte tappat en, utan över 70 placeringar. Det tyder på att det finns ett betydligt missnöje hos företagarna och det gäller allt från tjänstemännens inställning och kunskaper till politikernas inställning, säger Åsa Qvist-Ek och fortsätter:
– Vårt mål är ett fungerande näringsliv och företagsklimat i kommunen. Näringslivsrådet som består av politiker, tjänstemän och ordförandena för kommunens företagarföreningar är ett exempel på samarbete som vi har i kommunen.
– Nu får vi sätta oss ner och tillsammans titta på problemen. Vad är det egentligen som inte fungerar?
Osäkerhet
I enkäten har Lerum sjunkit hela 113 placeringar vad gäller punkten ”kommunpolitikernas attityder till företagande” och hamnar på rankingplats 229.
Kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd (S) påpekar att det handlar om företagarnas upplevelse av politikernas inställning, och att det endast är 86 av Lerums totalt cirka 3 500 företagare som har deltagit i enkäten.
Men det betyder inte att han förringar kritiken.
– Jag tror att det kan finnas en osäkerhet hos företagarna om vad som gäller, så här efter ett maktskifte och med en ny majoritet, säger Dennis Jeryd.
Näringslivsrådet, vars arbete har intensifierats i år, tycker han fungerar bra.
Bygga förtroende
– I går hade vi till exempel också ett upphandlingsråd, eftersom många företagare är intresserade av upphandlingsfrågor och det finns en del undringar kring det. Där var tre representanter från företagarföreningar tillsammans med personer från kommunens upphandlingsenhet, samhällsbyggnad och infrasupport, samt jag och kommunens näringslivsansvarige Åsa Qvist Ek.
– Vi vill bygga upp förtroendet mellan näringslivet och kommunen.
Dåligt betyg
Svenskt Näringsliv definierar företagsklimatet som summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagaren i vardagen.
När det kommer till tjänstemännens attityder till företagande tappar Lerum även där (-77) i undersökningen och hamnar på plats 260 av Sveriges totalt 290 kommuner.
Servicen till företagen får inte heller något gott betyg, Lerum sjunker hela 63 platser och landar på plats 239.
FlodaNyheter.se bad kommundirektör Håkan Pettersson om en kommentar till det dåliga resultatet:
– Min syn på det hela är givetvis att det känns mycket trist och att vi nu snabbt måste se vilka åtgärder som kan göras på både kort och lång sikt.
–Vad resultatet beror på är säkerligen flera olika faktorer men uppenbarligen levererar vi inte det som näringslivet förväntar sig, vare sig vad gäller service eller hur vi utvecklar kommunen.
Vad tänker ni göra åt detta?
– Vad vi ska göra åt det hela måste vi omgående diskutera men det är för tidigt att konkret nämna några åtgärder.
Kompetens och attityd
De tre områden där Lerum tappat flest rankningsplatser i Svenskt Näringslivs Företagsklimatranking är:
Kommunpolitikernas attityder till företagande -113
Skolans attityder till företagande – 110
Tillgång till kompetens -102
Tre områden där Lerum klivit upp i rankingen sedan förra året:
Tele- och IT-nät +24
Konkurrens med företag +4
Medias attityder till företagande +2
I de delrankingar som baseras på statistik från SCB och UC har kommunen gått framåt i förhållande till andra kommuner vad gäller företagande i allmänhet (+22) och nyföretagande (+2). Lerum har också klivit uppåt inom entreprenader (+11), marknadsförsörjning (+3), andel i arbete (+1).
Rankingen 2015 bygger på enkätsvar från våren 2015.
Länk till Företagsklimat Lerum
Hela listan med kommuner rankade plats 1- 290 (Lerum plats 146)
TEXT & BILD: GITTAN ÖHMAN
gittan.ohman@flodanyheter.se
Jag fastnade på uppgiften att enbart 86 av 3500 har svarat på enkäten. Om dessa 86 är slumpmässigt utvalda och representerar hela urvalet, så bör kommunen vara bekymrad. Om enkäten gått ut till alla 3500 och 86 st valde att svara, så kan man av statistiska skäl nog helt bortse från resultatet. Om de 86 företagen är en del av ett slumpmässigt urval som är betydligt fler än 86 st, gäller nog detsamma. Som varje statistiker kan berätta, så har de som väljer att svara på en enkät, ofta klart avvikande åsikter från de som avstår från att svara. Resultatet blir därmed snedvridet och felaktigt.
Med andra ord vore det intressant med mer information om hur urvalet gått till, hur många företag som ingick i urvalet och hur undersökningen genomförts (postal enkät, webbenkät, intervju eller annat). Utan den information är det svårt att ha några synpunkter på resultatet!