//

Krönika: Den fula ankungen

Garveriet i Floda som det var från början

Nu håller den fula ankungen på att förvandlas till en vacker svan. Jag kom till Garveriet en septemberdag 2013 efter det att Christer Harling kontaktat mig för rådgivning i kommunala frågor. Det är klart att jag hade hört talas om Garveriet under min tid på KomIn. Platsen var ökänd. Ett tillhåll för missbrukare och rödlistat/farligt för kommunens ungdomar. Fastighetsförvaltaren Christer Harling köpte fastigheten 2010 efter det att ägaren tackat nej till kommunens bud. Den nye ägaren tömde fastigheten på hyresgäster och sanerade byggnaden. Även marken runt byggnaden sanerades.
Min andra dag på Garveriet promenerade jag efter Säveån och blev helt förundrad över det vackra landskap som mötte mig. Trots att jag arbetat i kommunen sedan 1994 och läst om Säveåns dalgång, hade jag aldrig promenerat utefter forsarna mellan Floda och Stenkullen. Den vackra naturen är Garveriets allra största tillgång. Och inte bara Garveriets utan hela Göteborgsregionens.
Forsränning

Bakom Garveriet en liten ö med bokskog och från Garveriet fem kilometer med forsar till Stenkullen/Hedefors.
Radio och webbtidning
Första året satt jag på andra våningen tillsammans med Floda Radio. Radion gick på tomgång, men fick nytt liv när en programledare anställdes. Samtidigt startade vi en webbtidning i syfte att spegla det som händer i Floda. Så sakteliga fylldes byggnaden med människor.
Åkanten sanerades
Efter många och långa diskussioner enades kommunen och fastighetsägaren att dela på kostnaden för sanering av åkanten. I samma veva sålde Christer Harling sin andel i Floda Torg och började fundera på att hitta en ny ägare till Garveriet.
Sanering vid Garveriet

Ny ägare
Hösten 2015 tog Jonas Brandström över Garveriet och började snabbt skissa på planer för ett matcentrum och att bygga ihop en ny kyrka med den gamla garveribyggnaden. Efter tre år ser vi nu hur något nytt fantastiskt vuxit fram. För egen del fick jag flytta ut när ombyggnationen började, men har har på håll intresserat följt det fortsatta arbetet.
Byggnaderna har genomgått en otrolig förvandling under ledning av familjen Brandström och Garveriets VD Karin Forsberg.
Här kommer att fokuseras  på mathantverket med lokalproducerade råvaror.
I Garveriets entréplan finns nu en restaurang, ett café och bageri. Till slut har den stora vedeldade bakugnen, som Christer Harling lät bygga, fått en funktion. Här finns också en butik för lokalproducerad mat, matproduktionsboxar och ett lokalt bryggeri. På våningsplanet finns också en matstudio som erbjuder matlagningsaktiviteter/kurser, provsmakningar och föreläsningar som.
En fantastisk resa
Garveriet har gjort en fantastisk resa. Från att ha varit ortens stora miljöförstörare symboliserar nu Garveriet en hållbar utveckling.
På måndag drar det igång när det Nya Garveriet invigs. Må lycka och välgång följa Garveriet – en plats som för alltid etsat sig in i mitt medvetande.
Länk till Garveriet
 

Text: Lennart Lauenstein
Bild: Matts Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Arbetet med Gråbo entréer fortsätter

Nästa Berättelse

Mingel och invigning när Garveriet öppnade

Senaste artiklarna