Kommunhuset som konst

Kommunhuset som konst

Kommunhuset som konst Kommunhuset som konst Kommunhuset som konst

Kommunens pressmeddelande: Urbankonst med sagotema intar Lerum

I maj och juni intar gatukonstorganisationen Artscape Lerums kommun och elva andra kranskommuner runt Göteborg. Artscape Saga bjuder in ett tjugotal internationella och svenska konstnärer att skapa fasadmålningar, inspirerade av klassiska folksagor från hela världen. I Lerums kommun kommer två väggar att målas.
Väggen på Brobacken 11 (kommunhuset) kommer att målas 28 maj-4 juni av Curtis Hylton. Den andra målningen vid Räddningstjänstens fastighet i Stenkullen utförs av konstnären BKFoxx – hon målar 29 maj-5 juni. Ett medskapande konstverk kommer också att skapas 2-3 juni på Lekstorpskolan i Gråbo där konstnären Captain Kris tolkar allmänhetens idéer.
– Med klassiska folksagor som tema kan vi ta urbankonsten i en ny spännande riktning. Samtidigt som vi får chansen att visa upp världens rika utbud av berättelser, med likheter och olikheter, säger Daniel Wakeham, en av Artscapes grundare.
Folksagor kommer även vara temat när allmänheten välkomnas att delta i konstskapandet. Inför Artscapes medskapande konstverk har invånare i förväg bjudits in för att lämna förslag och idéer på hur det av konstnären skapade konstverket skulle kunna se ut.
– Att få se sina egna skapelser bredvid konstverk skapade av etablerade konstnärer är en otroligt stärkande känsla som vi hoppas inspirerar både morgondagens kulturaktörer och till nya initiativ i regionen, säger Tor Hedendahl, Artscapes andra grundare.
I Lerum blir muralmålningarna ett nytt inslag i stadsbilden.
– Konsten är en viktig del i stadsrummet och en självklar del i stadsutvecklingen. Konst i offentliga rum är lättillgänglig och skapar möjligheter för fler att få konstupplevelser i sin vardag. Det känns väldigt roligt att få tillskott av muralmålningar av stora internationella konstnärer i kommunen. Att allmänheten får möjlighet att vara med och göra ett permanent avtryck på sin omgivning känns väldigt fint. Att Lerum i och med Artscape Saga dessutom blir en del av ett av världens största gatukonstområden är ju fantastiskt, säger Elin Tollbom, kultursamordnare i Lerums kommun.
Artscape
Artscape är en ideell kulturorganisation och en av världens ledande aktörer inom urban samtidskonst. Artscape genomförde Sveriges första gatukonstfestival någonsin i Malmö 2014 och har sedan dess anordnat storskaliga kulturprojekt i Göteborg och Värmland. I Artscape Saga ingår kommunerna: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.
Projektet genomförs med stöd av Svenska Postkodstiftelsen, Västra Götalandsregionen och Kulturmiljonen GR och i samarbete med deltagande kommuner och sponsorer.

1
Lämna ett svar

avatar
1 Kommentarstråd
0 Trådsvar
0 Följare
 
Mest reagerade kommentar
Hetastekommentarstråden
1 Kommentarsförfattare
Gammal Lerumsbo Senaste kommentarsförfattade
  Prenumerera  
nyaste äldsta
Notifiera av
Gammal Lerumsbo
Gäst
Gammal Lerumsbo

Gräsligt
Smaklöst
Sämre än 80-talets fondtapeter
TVÄTTA BORT

Kommunhuset som konst
Tidigare Historien

Lerums kommuns kommentar till min krönika ”Systemteknikaffären vid vägs ände”.

Kommunhuset som konst
Nästa Berättelse

Vad gör ett begravningsombud?

Senast från och med den Allmänt