//////

Han utmanar matindustrin

Matts Johansson
Mataktivist

– Jernbruket Vedgrill & Öl är inte bara en restaurang. Den är också en politisk markering från oss som är mataktivister, säger Matts Johansson som tillsammans med Hans Bodell och Johan Ekfeldt äger och driver den nystartade restaurangen i Floda.
Det serveras inte bara mörkt, marmorerat kött med fettkappor och öl från microbryggerier på Jernbruket. Planer finns också att ha torsdagsföreläsningar i mataktivism.

Jag tänkte att vi till och med kan ta dit en gris och stycka

– Vi kör folkbildning samtidigt som gästerna får äta det godaste köttet och dricka det fräschaste ölet, säger Matts och fortsätter:
– Jag tänkte att vi till och med kan ta dit en gris och stycka.
När han säger det känns det som en slags protest eftersom Matts samtidigt menar att Sverige är så kliniskt.
– Allt är äckligt, besvärligt, luktar illa, känns konstigt! Vi till och med förnekar att döden finns! I Sverige lever vi fortfarande i den sociala ingenjörskonstens tid som bland annat paret Myrdal förespråkade på 1930-talet.

Foto: Helene Bergman
Jernbruket, vedgrill & öl, i Floda invigdes i augusti.

MATTS OCH DE ANDRA TVÅ delägarna har alltså en klar filosofi över vad de vill göra med Jernbruket. Matts Johansson utvecklar:
– I undergroundkulturen finns en stark protest mot det industrialiserade samhället som arbetaren och hantverkaren alltid varit ambivalenta mot.
Därför vill vi utmana den etablerade industriella matproduktionen och servera närproducerat kött och öl.
MATTS KRITISERAR HÅRT de system som matindustrin byggt upp där man använder begrepp som till exempel ‘Ekologiskt’ och ‘Fair Trade’:
– Det är bara kosmetika för att inbilla konsumenterna att maten är ärligare, renare och nyttigare. Men det är industrin som äger och det är så krångligt att de som verkligen producerar närodlat inte har råd att vara med. Nu säger till exempel Göteborgs kommun att de ska köpa in och servera ekologisk kyckling. Problemet är bara att det inte finns någon som föder upp ekologisk kyckling.
Matts suckar djupt och fortsätter:
– Marknaden har också svårt att begripa att riktigt närodlat kostar mer än den industriella produktionen. Därför måste konsumenterna sätta sig in i vad det handlar om och också sätta in den närodlade matproduktionen i sitt sammanhang.
SOM EXEMPEL NÄMNER han Lammet & Bonden i Gråbo varifrån Jernbruket tar allt sitt kött:
– För mig som mataktivist var dom perfekta. De levererar ett kött som kött ska vara. Men de får minuspoäng för sitt kött och kronavdrag när de ska sälja till dagligvaruhandeln. Enligt industrin ska kött vara rosa, utan vare sig marmorering och fettkappor. Tvärtemot vad vi nu serverar på Jernbruket.
Matts Johansson
Mindre snack, mer verkstad.

MATTS ÄR GRUNDARE och ägare till årets kafé – da Matteo i Göteborg. Den utmärkelsen fick han av White Guide.
Det var här, för tjugo år sedan, som han realiserade sin kafé- och- matfilosofi.
–Vi har inget färdigt inredningskoncept. Vi anpassar oss efter lokalens historia, miljö och förutsättning. Det är konstnärligt, grovhugget och hantverket står i centrum. Det finns inte bara i inredningen utan också i produkterna och hos personalen – i kaffet och i brödet. Personalen måste kunna vara sig själva och jobba med det hantverk de älskar. Detta tror vi skapar en upplevelse av äkthet, hantverk och human ofärdighet. Vi försöker leverera den äktheten i vårt koncept.
Matts johansson
MATTS JOHANSSON KOMMER ursprungligen från Norrköping. Hans pappa var murare och hans mamma sömmerska.
– Pappa såg sig inte som arbetare utan som hantverkare. Han vägrade att ansluta sig kollektivt till Socialdemokratin via facket.
Matts är officer i grunden. Som privatperson var han i Slovenien precis när Jugoslavienkriget bröt ut:
– Den upplevelsen har gjort att jag aldrig någonsin mer är rädd, säger han.
Efter några år som yuppie i Stockholm, med pengar från restaurangbranschen i fickan och mängder med champagne reste han till Göteborg och här har han blivit kvar.
– FÖR 20 ÅR SEDAN, i början av 90-talet, när jag kom till Göteborg, hittade jag Victoriapassagen. Nerkört, slummigt, fullt av missbrukare och skumma affärer. Kvarteret runt omkring var bakgator utan liv. Men jag tyckte om området – jag såg charmen och den unika karaktären i fastigheten och kvarteret. Men tiden var inte just då mogen att starta ett kafé just där.
Istället startade Matts Café Java på Vasagatan.
– Men två år senare fick jag komma in i en jätteliten lokal, där vårt kafé ligger i dag. Därefter kom da Matteo Bageri & Rosteri vid Magasinsgatan.
Så startade Matts Johansson sin unika mat- och kaféaktivism och som man säger – resten är historia.
TEXT & FOTO: HELENE BERGMAN

Fler bilder från invigningen av Jernbruket:
Foto: Helene Bergman
Foto: Helene Bergman
HB204570
Foto: Helene Bergman
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

De värnar fisken i Säveån

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Barnens fest på Nääs

Senaste artiklarna