KRISTINA LINDSTA UPPTÄCKTE Floda från tågfönstret.
-Jag pendlade då från Göteborg till Falköping och tänkte alltid att det var så vackert här. Jag såg människor bada i sjön, tyckte stationshuset var fint.
När Kristina och hennes man skulle köpa hus tittade de därför endast på två hus i Floda – och köpte det ena.
Det var sex år sedan.
Kristina pendlar fortfarande till Falköping där hon arbetar som logoped (”Falköpings kommun har tre heltidsanställda logopeder, Lerum har inte en enda!”) och har precis börjat arbeta 80 procent efter föräldraledigheten.
Floda har bra kommunikationer tycker Kristina.
-Fast just idag är jag väl inte så positiv till tågen, tillägger hon och ler.
Tidigare på morgonen väntade hon i en timma på tåget vid Floda station bara för att därefter få stå på Alingsås station i en och en halv timma.
Till slut gav hon upp och åkte hem igen.
-Jag kan arbeta hemifrån när jag inte har elevmöten inbokade. Och jag borde kanske inte gnälla, med tanke på översvämningarna i Halland. Det är extremväder nu, säger hon.
BÅDE KRISTINA OCH HENNES man kommer ursprungligen från Örebro men flyttade till Göteborg för att studera. I parets villa i Ljunghögen huserar nu även tre barn i åldrarna 1, 4 och 7 år.
38-åriga Kristina har aldrig varit politiskt aktiv men har ett stort intresse för demokratifrågor. I september ställer hon upp som röstmottagare för andra gången. Själv röstar hon i både kommun-, landstings-, riksdags- och EU-valet.
-Men inte kyrkovalet, faktiskt. Trots att jag är medlem i Svenska kyrkan.
Tre veckor före valet har hon bestämt vilket parti – eller vilka partier – som ska få hennes röst i år. Eller i alla fall, nästan.
-Jag skulle egentligen vilja följa med mer, i sakfrågor och i debatt. Speciellt lokalt. Men som familjesituationen ser ut nu är det svårt.
Kristina Lindsta deltog i medborgardialogen kring den nya parkleken i Floda.
-Jag kommer ju vara en storkund där, så jag ville gå dit och tycka till.
Den typen av mötesplats behövs i Floda anser hon. Här har många barn sin egen studsmatta i trädgården, det finns mindre av naturliga mötesplatser för barn och föräldrar.
-Som Plikta i Slottsskogen, Nyebro i Lerum eller Nolhaga i Alingsås. Nolhaga har blivit fantastiskt. Ett ställe dit barn kan gå och leka, där det alltid finns fler barn. Jag hoppas parkleken ska få samma funktion här, om än med mindre budget.
ATT SATSA PÅ BARNEN och skolan är väldigt viktigt tycker Kristina. De är ju framtiden. Som logoped – en person som arbetar med språk, tal och utreder kommunikationsproblem – brinner hon för språkfrågor.
-Språket och ordförrådet är viktigare än någonsin.
Läs- och skrivkunnighetens status och betydelse snarare ökar än minskar i vårt data- och bildfixerade samhälle. Tvärtemot vad många tror.
-Det är en fråga om överlevnad. Språket påverkar all vidare inlärning.
Språkförmågan avgör tillgången till information, möjligheten att ta del av och söka information. Och, i förlängningen blir det en fråga om demokrati. En klassfråga.
Skolan är förstås något som engagerar Kristina Lindsta.
-Jag har barn på Centralskolan. För några år sedan kom ett tjänstemannaförslag om att lägga ner skolan av besparingsskäl. Efter ett stort engagemang och protester drogs förslaget tillbaka. Sedan blev det tyst.
Nu, när det är valår och allt, skulle Kristina Lindsta vilja ha ett klart besked från politikerna om skolans framtid. En långsiktig plan.
EN ANNAN FRÅGA SOM HON VILL vill lyfta i Floda är miljön. Dels hur gång- och cykelvägar är utformade, dels miljön runt stationen, speciellt kvällstid.
-Jag känner mig inte trygg där när jag kommer med ett sent tåg om kvällen. En övervakningskamera i tunneln skulle inte vara fel, tycker Kristina.
Exempel på otrygga trafikmiljöer saknas inte heller:
-Den största korsningen vid Missionskyrkan in till centrum är livsfarlig. Både bilister från centrum och fotgängare som vill korsa Brovägen får grönt ljus samtidigt. Bilisterna gasar på för att hinna och det händer ofta att man håller på att bli överkörd. Trottoaren från korsningen till centrum är sedan för smal, om en barnvagn möter en rollator tvingas en av dem ut i vägbanan. Trottoaren är oskyddad.
ÄVEN VÄGEN till fotbollsträningen i Flodala skulle behöva säkras påpekar hon.
Efter att ha ”gnällt” så mycket vill Kristina Lindsta påpeka att mycket positivt har hänt i Floda.
-Och det är mycket på gång. Det är jättekul.
Kristina som gillar att springa uppskattar förstås naturen kring Floda.
-Det natursköna, det tror jag är en stor del av Flodas identitet.
TEXT & BILD: GITTAN ÖHMAN