//////

DEBATT Arkitekt Pelle Nilsson kritisk till Herrgårdsbacken

”Det är, enligt mitt sätt att se det, rimligt att faktiskt ersätta exploateringen av Herrgårdsbacken med en flerbostadsbyggnation utmed Säveåns norra strand, mellan den och järnvägsområdet” skriver Pelle Nilsson – arkitekt för Floda centrum, vårdcentralen, telestationsbyggnaden och församlingshemmet – i ett debattinlägg.
I det sammanhanget är det bedrövligt att kommunen placerar en sopsorteringsstation och nu sist en pizzeria på denna centralt belägna mark.
Vi vill inte importera planeringsmodellen som gällt för Lerums centrum; att bortse från tävlingsresultat i två arkitekttävlingar samt medvetet införande av direktstyre från politikerna genom kommunstyrelsen. Stadsplaneringen skadas av ett ständigt utbyte av chefstjänstemän. Den siste stadsarkitekten som någorlunda höll politikerna stången var Martin Zollitsch. Efter hans avgång har förhållandena kontinuerligt försämrats.
Herrgårdsbacken ett centralt problem
Ett långt dödläge tycktes ha brutits när den öppna arkitekttävlingen utlystes härom året och Flodaborna kunde ta del av de olika förslagen i den f d fritidsgårdens lokaler. Detta uppskattades av alla och sågs som inledningen på en nytändning och en förhoppning om att ett helhetsgrepp skulle tas över hela centrumområdet.
Resultatet av arkitekttävlingen kan något förenklat sägas vara ett införlivande av det vackra årummet nedströms Kraftverket i det bebyggda centrumområdet, därav mottot Blå Torget. Dessutom föreslog tävlingsdeltagarna en exploatering av marken vid Herrgårdsbacken. Inget av förslagen redovisade en markerad höghusbebyggelse. Tvärtom ansträngde sig de flesta att föreslå en vårdad lägre bebyggelse med goda arkitektoniska kvaliteter.
Själva centrumdelen föreslogs utökad genom nybyggnad av en eller två fristående byggnader, i storlek lika de två befintliga större bostads och butikshusen. Detta överensstämde med den ursprungliga byggnadsplanens angivna utbyggnadsmöjligheter, som omfattade två byggnadsrätter.
När nu oväntat kommunen inbjuder till ett sk samråd angående nytt detaljplaneförslag blir reaktionen kraftigt negativ till förslaget, som går på tvärs mot Flodabornas känsla för det aktuella markavsnittet. Man har sedan femtio år tydligt strävat efter att bevara områdets karaktär så orört som möjligt.
Redan Skallsjö kommun var mycket bestämda på den punkten, när allvarliga framstötar om exploatering av ytan framfördes. Skallsjö kommun ansåg att om man skulle bygga något alls så skulle det medföra problem inte bara med valet av byggnadstyp utan också svårigheter att åstadkomma en vettig trafiklösning.
Exploatör
Uppenbarligen har Lerums kommun tillåtit en exploatör att, i ett mycket tidigt skede av utredningsarbetet, få anlägga ekonomiska synpunkter på detta val.
Herrgårdsbacken är inte vilket småhusområde som helst. Den ligger mitt i samhällets centrum där den  syns väl från alla håll. Är visuellt kopplad till Floda Torg och närheten till en karakteristisk kulturbyggnad, Floda Säteri. Tomten vetter mot väster och söder och har en vacker utsikt över Säveåns dalgång och Uddaredsberget på andra sidan. Läget är självklart attraktivt och måste med sina unika förutsättningar behandlas varsamt.
Vad sker? Jo, här klampar kommunens tjänstemän i ohelig allians med den politiska ledningen in och tillåter framtagandet av ett detaljplaneförslag som dels inte bryr sig om tävlingsdeltagarnas förslag, dels inte orkar föra en debatt med Flodaborna. Istället presenterar man en variant på den famösa Pärleporten, nu i Floda! Hr Ripa har här försatt sig i en verklig knipa om han tror att det går att strunta i vad folk tycker. Som vapendragare har skickats fram en tjänsteman som för ett synnerligen rörigt resonemang som stöd för förslaget. Det är motsägelsefullt och felaktigt.
Det Samråd, vars synpunkter man vill locka fram, har faktiskt redan utförts på ett kvalificerat sätt nämligen med mer än femtio arkitekter och stadsplanerare, som arbetat med det, som man måste förutsätta, väl genomtänkta tävlingsprogrammet.
Följa bygglagen
Det kommunala planmonopolet innebär inte att för tillfället rådande politisk falang fritt får bestämma över stadsutvecklingen, De måste först och främst följa gällande bygglag, som, när den tillkom 1987, införde ett krav på verkligt samråd i samband med planläggning. Det skall ske med öppna kort och erbjuda berörda parter tillfyllest tid för eftertanke. I detta fall är samtliga Flodabor berörda.
Och kommunen borde ställa ut detaljplaneförslaget med tillhörande modell där man kan bedöma byggnadshöjder i förhållande till omgivningen. Dessutom är det numera fullt möjligt att på video visa hur byggnaderna ter sig exempelvis vid en promenad från Floda Torg upp till Floda lada.

En av de äldre medborgarna reste sig och sa´ ” Lille gôbbe, det blir aldrig något av med det där. Lägg utredningen längst ner i byrålådan och släng nyckeln”.

Jag drar mig till minnes en hearing på stadshotellet i Alingsås 1965 då dåvarande stadsarkitekten och hans anlitade konsultföretag skulle redovisa ett förslag till modernisering av stadens centrum. Förslaget innebar uppförande av ett antal större varuhus av känd modell, vilket förutsatte omfattande rivningar av befintlig trähusbebyggelse samt uppförande av en ring av parkeringshus kring centrum. Jag glömmer aldrig den tystnad som förslaget mottogs med.
En av de äldre medborgarna reste sig och sa´ ” Lille gôbbe, det blir aldrig något av med det där. Lägg utredningen längst ner i byrålådan och släng nyckeln”.
Så blev det och resultatet vet idag alla.
Pelle Nilsson
arkitekt för Floda Centrum, Vårdcentralen,Telestationsbyggnaden och Församlingshemmet
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

DEBATT Kulturarvets bevarande för samhällets in- och utveckling

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Dialog skapar ett effektivt planarbete

Senaste artiklarna