Utan anhöriga stannar Sverige – åtminstone om vi pratar vård och omsorg.
Nästa vecka är det anhörigveckan.
– Största delen av den omvårdnad och omsorg som utförs i Sverige utförs faktiskt av anhöriga. Man säger att var femte vuxen svensk på ett eller annat sätt i egenskap av anhörig vårdar någon med sjukdom eller funktionsnedsättning, säger Jessica Gustavsson, anhörigkonsulent Lerums kommun.
Råd och stöd
På kommunens förebyggande enhet arbetar de bland annat med att ge råd och stöd till anhöriga. Träffpunkter erbjuds också, där berörda kan träffa andra i samma situation.
–Det är lätt att bli socialt isolerad eller känna sig ensam som anhörig vårdare till någon som är sjuk. Kanske man inte ens vågar lämna hemmet längre stunder, säger Jessica Gustavsson.
Även anhöriga kan dessutom bli sjuka – utbrändhet är inte ovanligt.
Arbetar i det tysta
Nästa vecka är det den nationella anhörigveckan och kommunen bjuder därför in till två öppna evenemang för allmänheten.
– Vi vill lyfta allt det arbete som görs av anhöriga i det tysta, säger Jessica Gustavsson.
Föreläsningar
Anhörigdagen ordnas måndagen den 5 oktober i Missionskyrkan i Lerum. Det blir utställning, invigning med kommunalrådet för stöd och omsorg Eva Andersson(C), föreläsningar samt information om vilka möjligheter som finns till anhörigstöd.
Kerstin Ekeland-Sjöberg föreläser om ”Vikten av att ta humor på allvar”, och Lennart Hjelm ska tala om tankens kraft.
–Dem har vi valt ut speciellt för att vi vill att besökarna ska kunna gå därifrån med lättare sinnen. Det kan bli så väldigt mycket prat om sjukdomar annars, säger Jessica Gustavsson.
Anhöriga till psykiskt sjuka
Psykiatrins dag anordnas i Lerums församlingshem den 8 oktober, också som en del i Anhörigveckan. Då utlovas föredrag och information från olika verksamheter inom psykiatrin, med mera.
Båda evenemangen är kostnadsfria och öppna för alla intresserade och anhöriga.
TEXT: GITTAN ÖHMAN
gittan.ohman@flodanyheter.se