//

Unossons Chark stortrivs i Lerum

Kristina och Jonas Unosson

Nu har det gått en dryg månad sedan Jonas och Kristina Unosson flyttade sin charkbutik från Floda till Solkatten i Lerum. Lerumsborna hade varit utan köttbutik i centrum länge sedan Birgers chark slog igen. Den nya butiken togs emot med stort intresse. Invigningsdagen den 16 mars sträckte sig kön ut på torget.

– Ni har varit här i Lerum en dryg månad nu. Blev det som ni har tänkt er?
– Bättre måste man säga, svarar Jonas, det tycker vi båda två att det har blivit. Vi har fler kunder och ett väldigt bra bemötande från lerumsborna. De tycker att det är stort och fint här, de har saknat en chark, inflikar Kristina. De gillar verkligen att vi har kommit hit.
– Hur har det blivit med flodakunderna, har de hängt med hit?
– Många är ledsna, men de flesta har hängt med hit. De som kan ta sig hit har kommit.
– Vad var det som fick er att flytta från Floda till Lerum?
– Vi var redo för nya utmaningar helt enkelt, fortsätter Kristina.
– I Floda var det bara ett fåtal butiker, i stort sett bara ni och ICA. Och nu är ni i ett affärscentrum, hur känns det?
– Det är det som är det roligaste, vi har jobbarkompisar nu, säger Jonas. Vi har fiskaffären och en massa andra butiker som grannar. Vi har restaurang Piano som vi samarbetar med. Så det känns väldigt kul, för i Floda var vi ganska ensamma.
– Levererar ni till restauranger här i Lerum?
– Ja, till Piano levererar vi, svara Jonas.
– Är det huvudsakligen svenskt kött ni säljer?

Charkdisken

– Inte allt, men huvudsakligen. Vi har även kött som kommer från Australien, det är bra och dyrare. Det svenska köttet som vi har är av premiumkvalitet.
– Vilka svenska leverantörer har ni?
– Det är många, och vi har många lokala. Vi köper från Bondens Skafferi i Alingsås och från Gröna gårdar i Uddevalla. Ost köper vi från Osthugo vid Nääs fabriker och marmeladen kommer från Hedefors.
– Jobbar hela familjen i butiken, eller i verksamheten, ska jag väl säga?
– Har gjort, svarar Kristina. Alla våra barn har varit med, och alla har varit med samtidigt några gånger. Nu är det bara den yngste och en av döttrarna emellanåt, säger Jonas.
– Hur är det att jobba med familjen? Ni träffas hela arbetsdagen på jobbet och sen träffas ni hemma resten av dygnet. Blir ni inte trötta på varandra?

Ostdisken

– Nej, faktiskt inte, säger Jonas och ler mot Kristina. Det kanske är konstigt, men det blir vi inte.
– Nu har det gått väldigt kort tid sedan ni kom hit, men jag undrar hur ni tänker om framtiden. Ska ni utveckla verksamheten på något vis?
– Nej, än har vi inga sådana tankar eller idéer, säger Jonas.
– Först måste vi landa här, kompletterar Kristina. Det är många nya rutiner och mycket annat nytt nu så all kraft går till att få det här att fungera och att göra våra kunder nöjda.

Vad är premiumkött?
Kött av högsta kvalitet kännetecknas av flera faktorer som skiljer det från resten. För det första är det avgörande att premiumkött kommer från djur som fötts upp utan användning av steroider eller tillväxthormoner. Detta säkerställer att köttet är fritt från konstgjorda tillsatser som kan påverka både smak och säkerhet.

Text och bild: Lennart Lauenstein

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Nationella prov i skolan - jämförelser

Nästa Berättelse

Tioårsjubileum för Rotarys mensprojekt

Senaste artiklarna