//

Systemteknik utesluts

UPPHANDLING Byggföretaget Flodéns vann upphandlingen om tillbyggnaden av Timmeråsens förskola i Lerum.
Men Lerums kommun godkänner inte Flodéns underentreprenör av ventilationsarbeten, som är företaget Systemteknik.
– Nej, det gör vi inte. Det beror på att det tydligt står i förfrågningsunderlaget att både entreprenör och underentreprenör måste följa LOU. Upphandlande myndigheter får utesluta en entreprenör som har begått allvarligt fel i yrkesutövningen och det anser vi att Systemteknik gjort, genom att inge falska fakturor, säger upphandlingsjurist Maria Egerlund Fletcher på Lerums kommun.
Systemteknik har sedan förra hösten då faktureringsfelen uppdagades legat i tvist med kommunen, som i sin tur polisanmält företaget.
Systemtekniks ägare Carl Hilmarch menar att kommunen gör fel som dömer ut Systemteknik trots att utredningen inte är färdig.
– De anser att vi är skurkar trots att vi inte är fällda. Men det är en distinktion mellan att tycka en sak eller göra sannolik, säger Carl Hilmarch.
Enligt Maria Egerlund Fletcher har dock kommunen stöd i lagen och rättspraxis för sitt agerande.
­– Den upphandlande myndigheten har rätt att göra en bedömning baserat på den kunskap man har för handen vid beslutstillfället och ska inte behöva arbeta med en oseriös entreprenör. Det är dessutom huvudentreprenören som ska se till att underentreprenören uppfyller alla krav, säger hon.
Flodéns, som vann upphandling med lågt pris från sin underleverantör, ser nu att prisnivån inte kan hållas. Frågan är vem som ska betala mellanskillnaden.
­– Vi för diskussioner om hur vi ska lösa detta med Flodéns, säger Maria Egerlund Fletcher.
TEXT: GITTAN ÖHMAN
gittan.ohman@flodanyheter.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Finalisterna klara!

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Låneskulden ökar

Senaste artiklarna