Johan Wopenka har läst författaren och Flodabon Sven Westerbergs nya spänningsroman ”Ovissheten” (Tre Böcker).
Han har blivit känd främst som kriminalförfattare, men helt korrekt är inte detta. Westerbergs romaner innehåller avsevärt mer än brott och brottsutredningar: inte minst skildrar de människors utsatthet och ödets nycker.
”Ovissheten” är så sett en utmärkt koncentration av hans författarskap. Centralfigur är Lennart ”Biskopen” Brask, som i sin roll som grå eminens i det svenska underrättelseväsendet figurerat i flera av Westerbergs tidigare böcker. Ytligt sett kan man också kalla detta en spionroman, men intrigen fungerar i huvudsak som en kuliss för vad historien egentligen handlar om: ensamhet, åldrandets ångest samt titelns ovisshet, som följer av att vi aldrig riktigt känner våra medmänniskor eller vad det vi i livet gjort på sikt resulterat i.
Att Westerberg med utgångspunkt från detta, och i en roman som egentligen endast rymmer en enda scen med så kallad action i form av ett kort, dramatiskt händelseförlopp, lyckats skriva en psykologisk thriller som är såväl fängslande som spännande och dessutom rymmer anmärkningsvärt mycket människokännedom på förvånansvärt få sidor, visar hans kompetens som författare.
Liksom de flesta av Westerbergs tidigare romaner är ”Ovissheten” inget för den som vill ha snabba klipp, händelserika våldsscener eller kallhamrade brottslingar. I stort förs hela handlingen fram med hjälp av inre monologer och funderingar samt lågmälda dialoger. Det må låta tråkigt i mångas öron, men är faktiskt – som sagt – både fängslande och spännande.
En kriminalroman? Kanske det, men enbart på ytan. Den som läst författarens tidigare verk, kriminalhistorier som prisbelönta ”Guds fruktansvärda frånvaro” eller ”Judinnans tystnad” och ”Andras väg har rastplatser i solen”, kommer att känna igen sig, men ändå bjudas på något nytt. Och inte oväntat har Flodaförfattaren förlagt handlingen till Västsverige (Halland och Göteborg).
Men efter mer än ett dussin romaner kan Sven Westerberg fortfarande förnya sig och bjuda på en stunds mycket minnesvärd läsning.
TEXT: Johan Wopenka
Johan Wopenka, tidigare ledarskribent och politisk redaktör på GT, är kritiker och deckarexpert samt ledamot i Svenska Deckarakademin.