//

Martin Zollitsch till minne

Martins sista vink till mig.

Att klart ha ”uppfattat vikten av en formellt korrekt handläggning av byggnadslovs- och andra ärenden och att även i dessa sammanhang kritiskt sökt förbättringar”. Ett omdöme, som Martin Zollitsch gav mig i mitt första tjänstgöringsbetyg efter högskoleexamen. En transparent myndighetsövning och ett arbete med ständiga förbättringar var ideal för Martin Zollitsch, som jag gärna vill lyfta fram. Som stadsarkitekt använde sig Martin Zollitsch av arkitekturen och pedagogiken, och överlät debatten till politikerna. Sitt engagemang för ”det offentliga rummet” släppte inte Martin Zollitsch någonsin.

Under mina distansstudier i Göteborg fick jag vid flera tillfällen övernattning hos Martin och Ebba på Stamsjövägen, efter att våra kontakter under lång tid begränsats till telefon och brev. Jag gästade ett hem, präglat av kultur, hantverk och omsorg. Då skaran av musikvänner decimerades försökte jag bistå Martin med lite avistaspel på piano, så länge cellon fanns med i hans vardag.

Martin blev en mångårig, engagerad medlem i Valborg Aulin Sällskapet. Efter Ebbas död besökte vi konserter och opera, bl a i Båstad, Opera på Skäret och i Göteborg. Fint kändes det också att få gästa bostaden på Åstorps Udde med omgivningar och se hur väl Martin hade inrättat sin nya tillvaro. Sommaren 2021 förberedde jag och en ung arkitekt ett radioprogram om ”feministisk stadsplanering” på Martins uteplats.  Martin servade med fika och frukt samt intressanta synpunkter! Min sista visit i juni 2022 kom att bestå av bl a operabesök, promenad med diskussion om vacker stadsplanering.
Jag är tacksam för alla minnen och delar sorg och saknad med Hilda och Johan med familjer.

BIRGITTA LERTSÉUS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

När kan elbolaget stänga strömmen?

Nästa Berättelse

Läs och lär om Lerums broar

Senaste artiklarna