//

Ivana Machackova ställer ut på Dergårdsgalleriet.

Ivana är målare och skulptör och bor i Olofstorp – nästan i Lerum. Hennes tomtgräns är gemensam med kommungränsen mellan Lerums kommun och Göteborgs kommun.

Ivana kom till Sverige från Tjeckien 1977. Hon och utbildade sig på konstskola i Göteborg och har arbetat som skulptör i drygt 15 år. Hon är mest känd för verk i bohusgranit och har bland annat skapat konstverket Krönika, vilket visar valda scener ur Bohusläns historia.

Ivana Machackova skapar stora skulpturer av sten och gestaltar många olika platser. Byggföretag anlitar ofta Ivana för medverkan och planering av utemiljöer. Hennes verk finner man vid promenadstråk längs vattendrag, parker och bostadsområden.

Många har sett hennes fyra verk på Norra Älvstranden i Göteborg. Vinklad ut mot hamninloppet vänder sig en stor granitportal. Framsidan pryds av tre måsar ovanför stiliserade vågor uthuggna i graniten. I öppningen kan man stiga upp för två trappsteg.

Havets port

” Fisk” är den andra av hennes fyra granitskulpturer som är placerade på Norra Älvstranden.  Ur ett stort granitblock har formen av en fisk sågats ut och placerats ovanpå, vänd åt motsatt håll. Skulpturen bildar en negativ och en positiv form, beskrivande en fisk.

Vid hotell 11 finns ”Hjärta” och vid Belegatan vid kajpromenaden finns stenplattan ”Labyrinth”.

Ivana anlitas ofta för att skapa minnesmonument, landmärken, entréer och fontäner. Som skulptör ägnar sig Ivana även åt forskning kring design och innovativa metoder för sten, betong och glas. Hon är belönad med pris för skulpturer och för kulturella gärningar. Ivana arbetar också internationellt med olika uppdrag.

“Jag arbetar med konstnärlig gestaltning av offentlig miljö”, säger Ivana. Min utgångspunkt är alltid att konsten ska samspela med omgivningen och att den bär på någon form av budskap.

Utställningen pågår till den 7 november och är värd ett besök!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Pensionsskulden i Lerums kommun

Nästa Berättelse

Pressmeddelande: Kommunstyrelsen 2019-10-16

Senaste artiklarna