Hyllad förening fick avslag – utan besked
Hillefors Grynkvarn, Stenkullen.
////

Hyllad förening fick avslag – utan besked

Lerums kommun beviljade inte Hillefors Grynkvarns Museiförenings ansökan om pengar för att bygga parkering och toaletter. Men av någon anledning nådde aldrig beslutet fram.
Föreningen har nu skrivit ett öppet brev till kommunstyrelsen, som avslutas med frågan ”vad vill egentligen Lerums politiker med besöksnäringen i kommunen?”.
Förra året tilldelades Hillefors Grynkvarns Museiförening Lerums kommuns kulturpris för sitt ideella arbete med att restaurera grynkvarnen och skapa ett levande kulturarv. Verksamheten har, enligt prismotiveringen, betydelse både för besöksnäringen i kommunen och på ett regionalt plan.
Men föreningen fick alltså avslag på sin ansökan om projektpengar.
-Vi ansökte i början av september om att bygga en parkering, att ordna med toaletter och om skyltar från E20 som berättar om byggnadsminnet. Sådana skyltar finns i andra kommuner. Toaletter saknas idag och utan parkering är det svårt för många att ta sig till kvarnen, säger Birgitta Waldenborg, styrelsemedlem i museiföreningen.
Den uppskattade kostnaden för genomförandet är cirka 600 000 kronor, varav parkeringen skulle kosta cirka 200 000 kronor.
Lockar besökare
Hillefors Grynkvarn anordnar kulturevenemang och bara julmarknaden i december drog 1 600 besökare tillägger Waldenborg, som är både förvånad och upprörd över beslutet:
-De har ju inte ens svarat, utan vi fick själva leta upp diarienummer och söka rätt på beslutet. Det strider mot förvaltningslagen.

Hyllad förening fick avslag – utan besked
Hillefors Grynkvarn, Stenkullen.

Varför fick ni avslag på ansökan?
-Det vet vi inte, för beslutet saknar motivering.
Hillefors Grynkvarn är belägen intill Säveåns naturreservat. I sin ansökan lyfter föreningen fram vilken betydelse parkering och wc skulle få för verksamheten. Som kulturcentrum med naturum vid Säveåreservatet skulle möjligheter öppnas för sommararbetande ungdomar, kultur- och naturguidningar med mera.
Men, skriver de, för turisterna saknas fortfarande de viktiga tre K:na som står för “kaffe, kissa och köpa”.
Föreningens förhoppning var att få wc och parkering klart till säsongstarten. Nu är snart våren här.
– Det är så himla nonchalant!
FlodaNyheter.se har sökt flera av de ansvariga bakom kommunens beslut, men fått besked om att de inte kan nås förrän nästa vecka.
TEXT: GITTAN ÖHMAN
 
 

Lämna ett svar

avatar
  Prenumerera  
Notifiera av
Hyllad förening fick avslag – utan besked
Tidigare Historien

Kommunalråd i Lerum: Dennis Jeryd, S

Hyllad förening fick avslag – utan besked
Nästa Berättelse

Testa matköp på nätet

Senaste artiklarna