////////

Floda ökar i värde

DSC_0017Det är husvisning i Floda och ett ovanligt funkishus har lockat många intresserade. Utgångspriset ligger någon miljon under det normala i området.
Men huset är i behov av en större renovering och då helst en kulturhistorisk sådan.

I hallen välkomnar mäklarna med informationsbroschyrer och en korg med blå plasttossor. Snart är huset fyllt av människor som går runt, granskar och bedömer. Då och då hörs ett hänfört ”åååh!” över någon speciellt bevarad funkisdetalj.
Bland besökarna på visningen finns ett par i 60-årsåldern. De bor i närheten och är egentligen inte spekulanter, utan säger att de mest ville ta en titt inuti huset som de gått förbi och fascinerats av i snart 15 år.
En annan familj bor längre bort i Floda men är ganska nöjda med det hus de nyligen köpt. Ändå ville de kolla lite, ”det är ju så häftigt, det här huset”.
Familjen konstaterar att villan som de köpte i Floda var 200 000 kronor billigare än den trea de först hade tänkt köpa i Kålltorp. Man får helt enkelt lite mer bostad för pengarna ju längre bort från stan man kommer. Men att kunna renovera det här gamla huset kanske ändå får stanna vid en dröm.

DSC_0015
Familjen Emanuelsson-Yxell på husvisning.

Robert Emanuelsson och Lotta Yxell med döttrarna Alva, 6 år, och Vilda, 4, befinner sig i en liknande situation. De bor trångt i Göteborg och längtar efter något större.
-Jag är uppvuxen i Partille och jobbar i Lerum. Här är det både nära till tåget, sjön och naturen, säger Lotta Yxell.
-Priserna är helt enkelt något rimligare härute, menar Robert Emanuelsson.
Han vet inte så mycket om Floda. Eller, jo förresten, här finns ju ett bra bandylag, kommer han på efter en stund.
Det här är tredje gången de tittar på huset. Trots renoveringsbehoven är det svårt att bortse från vilket fantastiskt boende det skulle kunna bli.
Nya krav
Mäklaren Jimmy Lang berättar att huset ska visas några gånger till under veckan som kommer.
-Det är ett stort intresse för det är ett unikt hus. Men överhuvudtaget är det ett stort tryck efter hus just nu. Det är få objekt på marknaden, säger han.
Förslaget om de nya amorteringskraven tycks inte dämpa efterfrågan.
-Det är klart det kan påverka förstagångsköpare något. Men i princip är det bra med en positiv amorteringskultur så att folk slipper belåna sig upp över öronen, menar Jimmy Lang som arbetar för Svensk Fastighetsförmedling.
Finansinspektionens förslag till nya amorteringskrav innebär att den som lånar pengar till ett hus först måste amortera med minst två procent varje år ner till 70 procents belåningsgrad. Efter det ska minst en procent amorteras årligen, ner till 50 procents belåning.
Förslaget påverkar inte befintliga lån men har desto större betydelse för den som ger sig in på bostadsmarknaden för första gången: tröskeln blir lite högre.
-Troligtvis kommer vi se en trögare marknad framöver då det gäller rörligheten, menar Elise Pettersson, Svensk Fastighetsförmedling i Lerum.
Elise Pettersson, Svensk Fastighetsförmedling
Elise Pettersson, Svensk Fastighetsförmedling

Inlåsningseffekt
Att människor kommer att behålla sina bostäder i större utsträckning än tidigare och inte flytta – den så kallade inlåsningseffekten – tror även Martin Jönsson på Fastighetsbyrån Lerum blir följden om amorteringskraven blir verklighet.
Men han tror inte att kraven går igenom fullt ut.
-En bedömning är att vid införande av förslaget kommer vi få en avvaktande marknad som på kort sikt kan påverka priserna negativt, men i väldigt liten utsträckning. Sverige lider av en kronisk bostadsbrist som i kombination med rekordlåga räntor ger en väldigt stark bostadsmarknad.
Och i Floda, hur ser prisutvecklingen på bostäder ut här?
Både Elise Pettersson och Martin Jönsson konstaterar att Floda följer den övriga marknaden i Sverige, med stigande huspriser de senaste tio åren.
-Den mycket kraftiga ökningen på villapriserna varierar mellan olika kommundelar, men mellan 60 och 80 procent har kommunen stigit de sista 10 åren och Floda ligger på cirka en 65-70-procentig ökning, säger Elise Pettersson.
Martin Jönsson:
-Om man tittar 12 månader tillbaka har villapriserna i Västra Götalands län stigit med 7 procent och Lerums kommun har följt den utvecklingen med en ökning om 8 procent. Partille har samtidigt ökat 5 procent och Kungsbacka 5 procent.
Han tillägger att den senaste 3-månadersperioden har priserna ökat med 5 procent i Lerums kommun, men endast 2 procent i länet. Partille har under samma tid ökat med 2 och Kungsbacka med 4 procent.
Tydlig trend
-Eftersom Floda har flera grupphusområden kan man se trenden ganska tydligt. I Hästhagen såldes tidigare radhusen för mellan 1,5 miljoner upp till 1,8 miljoner kronor i snitt medan de under 2014 har sålts för en bra bit över 2 miljoner kronor, säger Martin Jönsson.
Det ser alltså positivt ut för Floda.
Enligt mäklarna är en av ortens starkaste tillgångar naturen, med både vatten, skog och mark, Säveåns naturreservat och Nääs slott. Här finns också god barnomsorg och skola, och bra kommunikationer som pendeltåget och E20 med närhet till Göteborg och Alingsås. Dessutom erbjuder samhället Floda en generellt god sammanhållning, ett livligt föreningsliv och en intressant centrumutveckling med nya butiker och aktiviteter för ökad social samvaro. Ett exempel som båda fastighetsmäklarna lyfter fram är verksamheten på Lilla Ön. Likaså att det händer saker i centrum kring Floda Torg.
Fastighetsförmedlarna tycker sig ha märkt ett ökat intresse från utomstående, inte minst från göteborgare som söker sig ut längs pendelspåret.
Vad skulle kunna öka attraktiviteten ytterligare för Floda?
Martin Jönsson framhåller att satsningen i centrum är en faktor som gör samhället än mer intressant för utomstående. Elise Pettersson föreslår ett försök att binda ihop områdena på båda sidor av motorvägen, kanske även bullerplank och lite mer gångvänligt för barnen.
-En förhoppning är att fler områden för nybyggare kommer att tas fram i likhet med Ricklehöjden som är ett lysande exempel på hur Floda kan växa, säger Martin Jönsson.
Några veckor senare är funkishuset i Floda sålt. De nya ägarna blir familjen Emanuelsson-Yxell, som efter budgivning kunde köpa sitt drömhus för nästan en halv miljon mer än utgångspriset. Slutpriset blev 2 415 000 kronor.
TEXT & BILD: GITTAN ÖHMAN
Fotnot: FlodaNyheter kontaktade fem av de största mäklarhusen i Lerum med en mailenkät, två av dem svarade.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Lämnar fordringar på kommunen till kronofogden

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Floda i budgeten för 2015

Senaste artiklarna