/////

Familjesport med fart och fläkt

MA Lerum
MOTORSPORT Intresset för motocross ökar, speciellt bland yngre.
–Vi har fått sju nya tävlande barn i klubben bara senaste året, säger Tommi Rekilä, MA Lerum.
På lördagarna har klubben förarskola på Skallsjöbanan.
Tommi Rekilä är ansvarig för barnverksamheten och förarskolan i MA Lerum. MA står för Motor-Amatörerna och de håller till på Skallsjöbanan i Floda. På lördagarna samlas hela familjer kring motocrossaktiviteterna.

Tommy Rekilä
Tommy Rekilä

– Vi har en bra bana och ett bra barnteam. Förra hösten exploderade intresset och det kom nya barn varje lördag, säger Tommi Rekilä.
Förarskolan har sju tränare som delar in sig på tre grupper; en för de minsta nybörjarna, en för lite större barn och ytterligare en grupp där mer erfarna tonåringar och vuxna kör tillsammans.
Den yngsta deltagaren är bara 4 år, flera av förarna är tjejer. De minsta kör små motorcyklar med 3-4 hästkrafter. Steget därefter är 50-kubikare med 14 hk.
–Det är viktigt att de lär sig teknik och säkerhet innan de börjar köra fort, säger Tommi Rekilä.
Bland de nya medlemmarna finns flera talanger som har börjat tävla. Klubben har nu nio tävlande barn, varav Tommi Rekiläs sjuårige son Robin är en.
MA Lerum
Tommy Laakso, en engagerad förälder.

TOMMY LAAKSO FRÅN PARTILLE springer runt crossbanan så dammet yr i uppförsbackarna. Hans dotter Maja åker några meter framför, som en av deltagarna i nybörjargruppen för barn.
–Hon är fem år och har bara kört fyra gånger. Så jag vill gärna vara i närheten, säger Tommy Laakso samtidigt som han torkar svetten ur pannan.
Det är hett på Skallsjöbanan den här lördagen.
Motorintresset har Maja ärvt efter sin far.
–Jo, jag har själv åkt och är förstås intresserad, säger Tommy Laakso.
Medan många jämnåriga fortfarande inte lärt sig cykla ordentligt gasar Maja nu runt banan på en crosscykel modell mindre. Pappa Tommy kutar efter.
MOTOCROSS KRÄVER VUXNAS engagemang även då barnen blivit större. För att komma till träningsbanorna och tävlingarna behövs att någon skjutsar ekipaget, ofta med släpvagn för att frakta de större motorcyklarna.
En hyfsad, begagnad motocrosshoj kan köpas för runt 10 000 kronor enligt Tommi Rekilä. Sedan tillkommer övrig utrustning, inte minst för säkerheten. För, jo, det är en riskfylld sport. Den tjusande kombinationen hästkrafter, tunga maskiner och hög fart kräver utbildning och medvetenhet.
RIKSFÖRBUNDET SVEMO – Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet – samlar alla former av motorcykelsporter och har också märkt av ett ökande intresse.
– Kurvan vänder nu uppåt efter en svacka mellan 2010 och 2012, säger Annika Pettersson, sportchef på SVEMO.
Förbundet har idag nästan 10 000 licensierade förare, varav många tävlar både i Sverige och internationellt.
Svackan hade samband med ett antal olyckor för några år sedan tror Annika Pettersson. Sporten fick dåligt rykte.
–Nu ökar licensieringen av utbildade förare igen, vilket är positivt. MA Lerum är en anrik klubb, kul att höra att de ökar, säger hon.
Förbundet arbetar proaktivt med säkerhet och utbildning och följer noga Riksidrottsförbundets regler om verksamheter för barn yngre än 12 år.
–Det är viktigt att det sker på barnens villkor, säger Annika Pettersson.
Nybörjarförarna tränas av Daniel Johansson.
Nybörjarförarna tränas av Daniel Johansson.

FÖR MILJÖNS SKULL finns en hel del regler och restriktioner att följa, både avseende luft och buller. Skallsjöbanan får till exempel endast användas vissa tider, tre dagar i veckan under sommarhalvåret och en dag i veckan under vintern.
När träningen är i full gång låter det som en svärm bin på håll.
MA Lerum har velat bygga en endurobana (skogsbana) men kommunen har sagt nej.
–Men vi har idéer om att utveckla och samla fler actionsporter här, som BMX. Och eftersom klubbhuset står oanvänt flera dagar i veckan har vi pratat om en eventuell boulebana för pensionärerna, säger Tommi Rekilä.
ELDSJÄLAR SOM ställer upp ideellt krävs för att verksamheten ska kunna hålla igång.
–Våra fyra banskötare är fantastiska som fixar banan inför varje träning, säger Rekilä.
En bevattningsanläggning är installerad för att dämpa allt damm som virvlar upp. En viktig säkerhetsdetalj eftersom förarna måste kunna se banan framför sig.
På vintern kör man motocross med dubbdäck. MA Lerum ordnar också gemensamma gymnastikpass – det är fysiskt krävande att köra och viktigt att hålla sig i form.
Vivianne Rosario-Broms och Jan-Erik Broms fikar med motocrossförare Hugo.
Vivianne Rosario-Broms och Jan-Erik Broms fikar med motocrossförare Hugo.

FARMOR VIVIANNE Rosario-Broms tillbringar varje lördag på Skallsjöbanan med sitt barnbarn Hugo Rosario. ”Mitt lördagsnöje” förklarar hon glatt.
–Jag har varit med här, och på banor i hela södra Sverige, sedan yngsta sonen var sex år, berättar hon.
Hennes son Daniel är nu en av ledarna inom MA Lerum och sonsonen Hugo, som är 8 år, kör cross varje lördag.
–Jag tycker det här är jätteroligt, säger Vivianne som vill rekommendera andra far- och morföräldrar att ta sig ut och se vad deras barnbarn egentligen sysslar med.
Den 5 september har de chansen. Då ordnar MA Lerum en familjedag för medlemmar och anhöriga, med aktiviteter och prova på-tillfällen. För alla åldrar.
MA Lerum
TEXT & BILD: GITTAN ÖHMAN
gittan.ohman@flodanyheter.se
MA Lerum samlar förare, familjer, syskon och vänner till lördagsträning och förarskola vid Skallsjöbanan i Floda.
Klicka för bildspel:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Floda BOIF fyller 80 år

Nästa Berättelse

LAUENSTEIN: Ripa ryter

Senaste artiklarna