//

Elpriset – äntligen en begriplig förklaring

.

Så här skrev jag i Lerums Nyheter den 21 december: ”Anledningen till de skenande elpriserna är, enligt Beken-teamet, en ”felaktighet” i prissättningsmekanismen av elen på Nordpool. De ökade exportvolymerna till andra länder i Europa har plötsligt blivit prissättande för elen i Sverige. De höga gaspriserna i Europa blir bestämmande för priset på elen i framförallt södra Sverige.”
Så här skriver Vattenfall på sin hemsida:
”Elpriset sätts på den nordiska elbörsen Nord Pool. Priset bestäms utifrån hur mycket det kostar att producera den sista kilowattimmen som behövs för att möta efterfrågan.”
Inte särskilt lättbegripligt.

Begriplig beskrivning
Nu har Aftonbladets Andreas Cervenka gjort det hela begripligt:
Om ICA skulle ta 15 kronor för en flaska vatten ena dagen och 150 kronor tre dagar senare skulle nog en och annan höja på ögonbrynen. Man behöver inte ha läst en enda poäng företagsekonomi för att förstå att en sådan marknad måste ha spårat ur. Om det ens kan kallas för marknad.”
”Systemet kan liknas vid att 99,99 procent av alla vattenflaskor i landet byter ägare för 15 kronor. Men eftersom en uttorkad maratonlöpare köpte en butelj för 150 kronor på ICA Nära i Alingsås precis före stängning gäller detta pris automatiskt för samtliga konsumenter i hela Sverige.”
”Allt kretsar kring den i normala tider ganska obskyra handelsplatsen Nordpool. Där matar kraftbolagen varje dag före kl 12 in hur mycket el de vill leverera och till vilket pris timme för timme under det kommande dygnet. När dessa uppgifter möter efterfrågan från aktörer i Sverige och utomlands sätts priset baserat på den sist handlade kilowattimmen.”

Staten är vinnaren
Vinnare på den här märkliga marknaden är staten. Över hälften av elintäkterna går till staten. En stor del av intäkterna är skatteintäkter och resten är som vinst i de statligt ägda bolagen Svenska Kraftnät och Vattenfall. Det är inte bara på elmarknaden som staten är vinnare utan även på den övriga bränslemarknaden. De höga diesel- och bensinpriserna generar extremt stora skatteintäkter till staten.

Cirkusen kring utbetalning av elstödet
Det har varit många turer kring elstödet. I valrörelsen lovades utbetalning senast den 1 november. Enligt de senaste beskeden ska stödet till hushåll inom elområde 3 och 4 betalas ut i slutet av februari. Stödet beräknas utifrån användarens förbrukning från 1 oktober 2021 till 30 september 2022.’
Den 9 januari meddelade Regeringen att det ska tas fram ytterligare ett elprisstöd. Det stödet ska gå till hushåll i hela Sverige, alltså även i  elområden 1 och 2.  Stödet ska baseras på elförbrukning och elpris under november och december 2022. Det ska betalas ut någon gång under våren. När företag och föreningar får del av elstödet är det fortfarande ingen som vet.

Försäkringskassan betalar ut. Varför?
Regeringen har gett uppdraget att betala ut elstödet till Försäkringskassan.. Kostnaden för utbetalning beräknas till minst 1,6 miljarder kronor. Det enklaste borde ha varit att låta elbolagen står för hanteringen. De har redan alla kontaktuppgifter och uppgifter om förbrukning. Det hade varit mycket enkelt att på kommande fakturor göra avdrag motsvarande elstödet. Elbolagen hade kunnat rekvirera pengar från Svenska Kraftnät som ska bekosta elstödet. Men varför göra något enkelt när man kan krångla till det?

Text: Lennart Lauenstein

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Pressmeddelande: Narkotikahundar införs på Lerums kommuns skolor

Nästa Berättelse

Brottsstatistik Lerums kommun – anmälda brott

Senaste artiklarna