/

Pressmeddelande: Narkotikahundar införs på Lerums kommuns skolor

Kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad

Lerums kommun ska ha drogfria skolor. Därför kommer narkotikahundar att söka efter narkotika på gymnasie- och högstadieskolor under året, som en del av kommunens brottsförebyggande arbete.
– Att införa narkotikahundar på Lerums skolor är en viktig brottsförebyggande åtgärd. Minskad narkotikaanvändning bland våra unga bidrar i längden till ett tryggare och säkrare Lerum, säger Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerums kommun.
Narkotikahundarna tillhör Sahlgrenska universitetssjukhuset och de ska göra sök vid ett tiotal tillfällen under året på gymnasie- och högstadieskolor i kommunen. Sahlgrenska universitetssjukhuset har som första sjukhus i landet tränat upp egna narkotikahundar som bland annat används inom rättspsykiatrin. Och Lerums kommun är första kommun i landet som samarbetar med Sahlgrenska universitetssjukhuset och deras certifierade narkotikahundar för sök på skolor.
– Hundarna kan inte bara hitta narkotika utan vi har också utbildat dem för att hitta läkemedel, säger Marika Broberg, hundförare/projektledare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Sökningen med hundarna kommer att genomföras efter skoldagens slut.
– Droger har inte på en skola att göra och vi ser positivt på att hundarna kommer att göra besök, som en pusselbit i skolans förebyggande arbete, säger Göran Careborg, gymnasiechef på Lerums gymnasium.
– Vi har ett ansvar att arbeta förebyggande och nu blir hundsöken en del i det. Skolan ska vara en trygg miljö för eleverna och för de som arbetar i skolan, säger Anders Hurtig, verksamhetschef med ansvar för grundskolorna i Lerums kommun.
Att öka tryggheten är ett prioriterat politiskt område. Narkotikahundarna är en del i det förebyggande och trygghetsskapande arbetet. Det är också en del i arbetet med att motverka ungdomars alkohol- och drogdebut.
– Lerums kommun arbetar med trygghet och brottsförebyggande åtgärder på olika sätt, där narkotikahundarna blir en del. Föräldrars engagemang i vad deras barn och ungdomar gör är också viktigt. Därför fortsätter vi arbetet på skolorna med att informera kring narkotika och alkohol, säger Viktor Lundblad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Mera skola - resultat nationella prov i årskurs 9.

Nästa Berättelse

Elpriset – äntligen en begriplig förklaring

Senaste artiklarna