////

DEBATT "Tiggeri som ett arbete?"

DEBATT Gör tiggarna till egna företagare föreslår Sven Borei i dagens insändare:
MYCKET HAR SAGTS OM de tiggare som sitter utanför köpcentra i landet. Många tycker synd om dessa människor. Andra hånar eller sparkar dem. Men alla verkar vara lamslagna över vad som verkligen ska göras. Politikerna vänder och vrider sig och även om en majoritet av allmänheten är för ett förbud av tiggeri, säger politikerna att “så kan man inte göra”. De ser det som en känslig fråga eftersom den utmanar synen på den fria rörligheten i Europa.
MEN FAKTUM ÄR att en majoritet av svenska folket är illa berörda eller känner sig själva förnedrade genom att sticka till tiggarna en i våra ögon löjlig slant på en ynka tjuga eller så – en godtycklig förnedrande välgörenhet.
VAD ÄR DÅ LÖSNINGEN som kan leda till förbättrade förhållanden för dessa EU-migranter? Hjälp till självhjälp i deras egna länder? Allmosor här i vår välfärdsstat, en som bara leder tiggarna in i ett allt större beroende? Våra politiker är i stort sett tysta. Hur som helst skulle nog alla vilja se en mänsklig lösning på tiggerifrågan.
KANSKE FÖRENKLAS situationen om vi ser på dessa EU-migranter som egna företagare och tiggeriet som en näring? En sådan ändring öppnar upp flera, mer positiva systemanpassade hanteringar. De skulle få sjukvård och allt annat som svenska invånare är berättigade till och deras barn skulle få gå i skolan, dock via skattesedeln snarare en genom någon sorts bidragsstruktur.
KONCEPTET EGNA FÖRETAGARE känner vi igen. Man registrerar sig, deklarerar sin inkomst och beskattas, samt har bostad och ett personnummer. En person som reser till ett annat land i syfte att tjäna pengar måste deklarera detta syfte och söka nödvändiga tillstånd. Turistvisum får inte användas för att skydda andra aktiviteter.
IDÉN BAKOM EU:s öppna gränser är att det ska vara möjligt att flytta inom Europa för att försörja sig. Låt oss då registrera dessa människor som egna företagare och hantera dem därefter, mänskligt men bestämt. Ingen främlingsfientlighet, inga tiggare, bara vanliga skattebetalande egna företagare!”
Sven HE Borei
Koksås, Lerum
 
 
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

Sommarkrönika - Kraften finns i skogen

Nästa Berättelse

Tävlingsryttare bildar ny förening

Senaste artiklarna