Kommunens hantering av Flodaområdet Herrgårdsbacken har väckt kritik på flera punkter. På tisdag den 18 november går samrådstiden ut för berörda att ge synpunkter på de utställda förslagen. Signaturen ”Besvikna flodabor” skriver:
Efter alla fina visioner och vackra löften, från kommunens sida, om att utveckla Floda centrum tillsammans med oss som bor här, har det ännu en gång visat sig att detta inte betyder mycket i verkligheten.
Utgångsläget för att exploatera Herrgårdsbacken var att det skulle ske ”varsamt”. Så såg det ut också i det första material som presenterades för oss av Sektor samhällsbyggnad. I visualiseringarna av tänkt bebyggelse i backen visades enbart låga byggnader.
Vi fick lämna synpunkter på förslaget för hela centrumplaneringen i Floda och det arbetades efter Cultural Planning principer med mera. När det i Kommunfullmäktige godkända förslaget presenterades 2009, hade emellertid mycket förändrats, utan att det kunde spåras från inkomna synpunkter lämnade vid samrådet. Bland annat skulle nu Herrgårdsbacken bebyggas med ”Flerbostadshus och radhus omfattande 50 – 80 lägenheter”. Bifogade visualiseringar visade då fyravåninghus – en klar skillnad från vad som framkommit vid samrådsarbetet.
Nåväl, vi svalde detta, även om vi kände oss lurade.
Nåväl, vi svalde detta, även om vi kände oss lurade. Så kommer dagen då vi informeras om detaljplanen för området. Nu har radhusen försvunnit och i stället finner vi tre punkthus med sex-, sju- och nio våningar! Visserligen försöker man i beskrivningen kalla dem för fyra- fem- och sjuvåningshus. Men med normala matematikkunskaper ser man enkelt på bilderna, att då är varken garagen i gatuplan eller takvåningarna medräknade. Antalet lägenheter har vuxit till 90. Det högsta huset blir 27 – 28 meter högt och är dessutom placerat närmast den befintliga låga tvåvånings- bebyggelsen. Denna byggnad kommer att sträcka sig cirka 40 meter över gatunivån vid Floda Torg!
Hur kunde det bli så här illa?
Givetvis vill vi att Floda och dess centrum skall utvecklas, men att det skall ske i bättre samråd med oss som bor här och i samklang med omgivande bebyggelse och natur. Framförallt får planerna inte tillåtas att leva något slags ”eget liv” och därmed sätta medborgarinflytandet ur spel.
Det är bara att hoppas den nya politiska ledningen i Lerums kommun visar en bättre vilja att lyssna till medborgarna och skapa en bra dialog, där man respekterar varandras uppfattningar och söker lösningar som är acceptabla för alla parter.
Besvikna flodabor