För lokala, mindre företag har det varit svårt att vinna en upphandling med Lerums kommun.
Nu kan det bli ändring på den saken.
I veckan bjöd kommunen, med näringslivs- och turismansvarig Åsa Qvist som initiativtagare, in lokala företagare till ett seminarium om upphandling.
Ett femtontal företagare deltog. Hans Hellberg, vd för Gimgården och Husexpo, var en av dem.
-Det här upplevs som mycket positivt av företagarna, säger han.
Det har under en längre tid funnits en kritik och ett missnöje bland företagen i kommunen mot upphandlingsförfarandet enligt Hans Hellberg.
-Dels har det varit oerhört svårt och omständligt att komma med i en upphandling med kommunen. Dels har för mycket av upphandlingarna centraliserats och sköts av Upphandlingsbolaget i Göteborg.
De fördelar som kan uppstå om kommunen använder sig av lokala företag är inte bara miljömässiga menar han, utan de gynnar hela samhället.
Men upphandlingsreglerna är inte alldeles glasklara. Till exempel får en kommun inte gynna små lokala företag. Vad de däremot kan göra är att underlätta för samtliga – det vill säga alla – små företag att lämna anbud.
Lerums kommun upphandlar i dag en mängd olika tjänster och varor, allt från blomskötsel till kompletta förskolor. I kommunhuset finns tre personer som ansvarar för de upphandlingar som kommunen gör, resten sköts av Upphandlingsbolaget.
-Om arbetet med att lyfta hem fler upphandlingar fortsätter så krävs det förstås en resurstilldelning där, säger Hans Hellberg.
Från kommunens sida var seminariet ett sätt att fånga in synpunkter från företagarna och samtidigt kunna diskutera möjligheterna för lokal upphandling.
-Vi måste alltid förhålla oss till LOU, lagen om offentlig upphandling, och enligt den får kommunen inte gynna någon överhuvudtaget, säger Åsa Qvist.
Samtidigt finns det en tydlig politisk vilja att öka andelen lokala företag i upphandlingar påpekar hon.
-Vi jobbar på att hitta möjligheter och det här seminariet var en del av detta. Det är efterfrågat att vara leverantör till kommunen, men vi kan bli tydligare. Underlaget som tidigare behövdes fyllas i för att delta i upphandling har nu till exempel förenklats, och antalet sidor nästan halverats, säger Åsa Qvist.
Till våren fortsätter dialogen mellan kommun och olika näringslivs- och företagarrepresentanter om upphandlingsmöjligheterna.
TEXT: GITTAN ÖHMAN
Vill förenkla för lokal upphandling
Taggar: