/

Vågad men lyckad körresa

Lerum kyrkas körer har i många år gjort resor till städer i Europa. Wien, Ljubljana oh London kan nämnas. Under våren och sommaren planerades en resa till Paris med Motettkören och ungdomar. Vad man inte visste då var att det skulle ske två mord på svenska fotbollsfans i Bryssel i mitten på oktober. Plötsligt var svenskar villebråd. Hur skulle man nu göra? Efter noggranna riskanalyser både i Sverige och Frankrike kom man fram till att resan ändå skulle genomföras 4 och 5 november.

Av miljöskäl reser kören helst med tåg. På grund av tidsbrist fick man denna gång ta flyget hem. Under resan var man noga med att inte ha blågult i klädseln och när andra resenärer frågade var de kom ifrån blev svaret något svävande. På affischerna i Paris fanns en tom ruta där det skulle ha stått En Suède.

Framträdanden skedde i Svenska kyrkan och i Èglise protestante unie de L´Étoile. Publiken bjöds på ett helnordiskt något avancerat program. Kören var i toppslag och publiken var entusiastisk. Man ångrade att man inte övat in fler extranummer.

Det centrala hotell som bokats in från Sverige visade sig inte kunna garantera lusfrihet. Man fick byta till ett hotell i utkanten av Paris. Det innebar resor med Metron. Sista dagen under en resa lyckades en skicklig tjuv i trängseln plocka värdesaker ur en av medlemmarnas väska. Alla konton spärrades fort men en del personliga saker var borta. Kanske dags att införa väskförbud i Metron?
Sent på söndagskvällen kom körmedlemmarna välbehållna hem. Lyckliga efter en trevlig resa, lusfria och fyllda av upplevelser.
I ungefär 20 år har Helena Granmo och Yvonne Carlsson ansvarat för musikverksamheten i Lerums kyrka. Båda två organister, pianister och körledare. Förutom att medverka vid gudstjänster på orgel eller piano bedriver Yvonne och Helena en omfattande verksamhet med flera olika körer. Laudate (killar), Cantica (tjejer) Vox (blandad ungdomskör), Gloria, Gaudia och Motettkören. Förutom detta framträder de ibland själva och arrangerar också konserter med gästande artister. Hur hinner dom allt?

Text: Jan Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Adam Cwejman i repris

Järnväg
Nästa Berättelse

Debatt: Västra Stambanan och Malmbanan – Sveriges viktigaste järnvägsprojekt

Senaste artiklarna