//

Systemteknik – ytterligare tystnadskrav säger socialdemokrat

Dennis Jeryd (s) och kommunalråd i Lerums kommun har nu, enligt Lennart Jonsson, för andra gången, genom hot försökt stoppa publiceringar av artiklar som handlar om Systemteknikskandalen.
Så här skriver Lennart Jonsson, tung och mycket erfaren socialdemokrat i Lerums kommun:
”På kvällen den femte september efter det att FlodaNyheter gjort en intervju med mig, ringde Dennis Jeryd (s) till mig och var rasande. Han hade informerats om att jag träffat en journalist från FlodaNyheter och ville att jag skulle stoppa artikeln. Dennis Jeryd berättade att man sinsemellan kommunalråden diskuterat möjligheten att utesluta Lennart Wassenius från Centern. Han hade i en stort uppslagen artikel i såväl Lokalpressen som i Floda Nyheter starkt kritiserat Lerums kommuns hantering av Systemteknikskandalen.

Lennart Jonsson

Dennis Jeryd varnade mig att om jag lät intervjun med mig publiceras så skulle detta även kunna hända mig. Han visste ju inte ens om vad vi hade pratat om.”
Lennart Jonsson säger att han blev chockad:
”Ja, jag blev chockad. Kunde Dennis Jeryd tänka sig att jag, som varit partimedlem i 54 år och gjort stora insatser för partiet, skulle vilja skada partiet,” skriver Lennart Jonsson.
Här är intervjun som kommunalrådet Dennis Jeryd (s) försökte stoppa genom hot.
”Först vill jag säga att denna mandat perioden sedan Ripa kom bort har mycket bra saker hänt. Vi har fått ett mycket kraftigt ökat byggande och en allmän kommunal expansion som var behövlig. Nu har det hänt något i kommunen.”
Lennart Jonsson är 81 år gammal, still going strong och socialdemokrat sedan ungdomen. Han valdes in i Kommunstyrelsen bara 26 å gammal. Han har varit vice ordförande i kommunstyrelsen och kommunfullmäktiges ordförande. Han var med om den stora kommunsammanslagningen på 1960-talet.
Han var kommunfullmäktiges ordförande fram till 1994 då han lämnade den aktiva politiken. Han var också ordförande i det kommunala fastighetsbolaget ÄLKAB, som byggt de flesta bostadsområdena i Lerum.
”Men alltsedan dess har jag följt med i kommunens utveckling och är känslomässigt engagerad. Självklart har jag varit med i arbetarkommunen under hela den här tiden.”
När Lennart Jonsson först hörde talas om konflikten mellan Lerums kommun och Systemteknik AB blev han mycket fundersam.
”Att börja en förhandling med ett lokalt företag med att polisanmäla företaget är fullständigt obegripligt för mig.
På min tid pratade vi först med varandra för att komma till en uppgörelse som var bra för båda parter. Om man inte talar med varandra kommer man ingenstans, säger Lennart Jonsson och påpekar att han vid upprepade tillfällen sagt till Dennis Jeryd (s) och kommunalråd, att det måste bli ett slut på Systemteknikaffären.
”Men kommunstyrelsen har bevisligen inte lyssnat utan istället betalat advokater feta arvoden. Min erfarenhet är att advokater ska man undvika så länge det bara går.”
Lennart Jonsson, som själv är företagare, anser det vara fullständigt horribelt att kommunen utfärdade ett lokalt näringsförbud mot Calle Hilmarch och Systemteknik AB.
”Jag var med och uppmuntrade företagen i Lerums kommun att starta en Företagarförening. Det var lättare att ha med varandra att göra då.”
Lennart Jonsson har mycket noggrant läst det förslag till förlikningsavtal som Lerums kommun lämnade till Calle Hilmarch via Wistrands Advokatbyrå för drygt ett år sedan.
Lennart Jonsson sitter framför mig och tummar på det och så säger han:
”Detta är utpressning!  Det enda kommunen vill är att sätta dit företaget! Innehållet i förslaget är att kommunen ska få allt och Calle Hilmarch ingenting!”
Så läser Lennart Jonsson högt ur avtalet samtidigt som han säger att detta inte är ett sätt att börja en förhandling:
”De villkor som anges i förlikningsavtalet är,
Med undantag för justeringar av mindre betydelse, de enda villkor Kommunen är beredd att acceptera i en uppgörelse.”
Calle Hillmarch beläggs också med tystnadsförbud om han yppar något i avtalet. Han ska till och med straffas om han berättar att det finns ett avtal:
Kommunen och Systemteknik förbinder sig att, utan begränsning i tiden, inte för tredje man avslöja innehållet eller förekomsten av detta avtal…”
Calle Hilmarch skrev aldrig på något avtal.
Lennart Jonsson är fullständigt övertygad om att Lerums kommun har dålig ordning på sina papper:
”Dagens politiker säger att: ”Vi får inte lägga oss i vad tjänstemännen gör! Varför går politikerna med på det – att inte lägga sig i! Men det är ju politikerna som har ansvaret!”
Och Lennart Jonsson säger som både Lennart Wassenius (c), kommunfullmäktiges ordförande och Rutger Fridholm (mp) och kommunalråd, uttalat i Floda Nyheter.
”Det måste bli ett slut på Systemteknikskandalen.
Helene Bergman
info@flodanyheter.se
Kommentar från kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd:
Oj, det var inte mycket rätt i den kommentaren…

Självklart kan inte kommunalråden besluta om att utesluta någon ur Centerpartiet, det är en intern fråga för det partiet och inget som vi andra kan eller vill lägga oss i. Med sin långa erfarenhet av politik i Lerum borde Lennart J veta om det.
Det är mycket riktigt att jag inte vet vad Lennart J har sagt i sin intervju men det blev tydligt under vårt samtal att han inte hade hela bilden och saknade kunskap om många detaljer och hur processen har fortlöpt. Jag uppmanade honom därför att överväga att dra tillbaka sin intervju eller att få be att justera sitt svar, på grund av att han saknar detaljkunskap i ärendet.
Jag blev ledsen och besviken att en partikamrat inte först valde att fråga mig och vi som är aktiva nu om vår bild innan han uttalar sig i tidningen.

 
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Moderaterna största parti i Lerums kommun

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Miljöpris till Olof Holmstrand - Naturskyddsföreningen

Senaste artiklarna