//

Pastor Norén:" Vi svenskar håller på att tappa mark."

David NorénINTERVJU -Det finns en rädsla för de kristna grundvärderingarna och den kristna tron i Sverige. Den kristenhet som bland annat byggt vårt samhälle. Vi svenskar håller på att tappa mark eftersom vi inte vet hur vi ska förhålla oss till vår egen historia och vår kristenhet, säger David Norén, pastor och föreståndare för Missionskyrkan i Floda.
Jag stämde möte med David Norén i den något slitna, vita Missionskyrkan som inte ligger långt från Floda Torg. Missionskyrkan som vill vara en öppen kyrka mitt i samhället.
David är i fyrtioårsåldern, gift, med tre egna barn och ett fosterbarn. Sedan ett och halvt år tillbaka finns han alltså i Missionskyrkan i Floda.
Det blev ett samtal om bristen på andlighet, kristenhetens betydelse och integrationen.
-MATERIELLT SETT har vi fått det allt bättre. Det egna jaget har fått allt större plats. Vi tar selfies och sätter oss själva i centrum. Vi blir allt äldre, men mår allt sämre.
David menar att det är andligheten som saknas, själva existensen, gemenskapen, de eviga värdena som inte får plats i vårt vardagsliv.
Det är detta som David vill uppmärksamma i sin roll som pastor:
– Jag vill inte vara någon kyrklig tjänsteman som bara förvaltar en kyrklig liten bubbla. För mig handlar mitt kristna engagemang om Sverige, den svenska kulturen och framtiden.
HANS GRUNDSYN ÄR POSITIV. Positiv till globalisering, positiv till invandring och positiv till integration:
– Bibeln och evangeliet talar om den goda människan som ser till sin nästa, som gör det goda och där alla människor har lika värde. Vi bör inte glömma att den europeiska civilisationen bygger på den kristna tron, att kristenheten är en av grundpelarna i vårt europeiska samhälle och det välstånd vi byggt upp.
David menar att Europa nu håller på att tappa sin plats eftersom principerna om hur man bygger ett fungerande samhälle glömts bort.
Han erkänner villigt att kyrkan har gjort stora misstag. Särskilt när den lierat sig med makten.
– Så snart religionen och makten ingår i förening blir det farligt. Så var det även i Sverige en gång. Men på 1800 – talet kom väckelserörelsen. Frikyrkorna skapades och slog sig fria från kyrkan och makten. Samtidig kom också folkrörelserna och nya partier. Med rekordfart byggdes ett nytt samhälle, säger David.
DET VAR DÅ FATTIGDOMEN i Sverige utrotades, superiet minskade, alla fick gå i skolan, en ny grund för demokratin lades och folkhälsan blev bättre med mera, med mera.
– Det trygga samhället gick som en röd tråd genom samhällsutvecklingen. Men nu har vi återigen stora problem med segregation och med förnyad fattigdom.
David fortsätter:
– Nu ökar klyftorna; mellan generationer, mellan fattiga och rika, mellan svenskar och nysvenskar. Istället för att se skillnaderna borde vi se på det som förenar oss. Vår egen historielöshet gör det svårt för oss att möta dagens utmaningar från Islam. Jag hoppas att de kristna kyrkorna, såväl Svenska Kyrkan som frikyrkorna vaknar och ser utmaningen och möjligheten i det som nu sker. Religionen eller vi kan kalla det andligheten är en kraft i en människas liv. Den kan vara den rebelliska kraften som står emot den religiösa makten hur den än ser ut.
DAVID TAR EXEMPLET med dödskjutningarna i Biskopsgården.
– Det har upptagit mina tankar mycket sedan skjutningarna ägde rum. I Biskopsgården bor över 140 000 människor. Men det finns nästan ingen kyrka där. En kyrka som talar om kärlek, förståelse och glädje. Andligheten saknas i Biskopsgården och människor blir vilsna.
TEXT & BILD: HELENE BERGMAN
helene.bergman@flodanyheter.se

1 Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

Trafikforskare: "Helhetslösningar kräver sömlöshet"

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Helg med actionsport i Floda

Senaste artiklarna