David Anthin gillar det karnevaliska skrattet. Skrattet som är en blandning av ironi och förlösning. Det skratt som gycklar med makten underifrån. Det skratt som en del tar på ett så dödligt allvar att de mördar när det sätts i halsen.
David Anthin är en av de två manusförfattarna till årets Lerumsrevy ” Äntligen Bygglov” Den andre är Niclas Ericsson.
När David Anthin och jag träffas på ett café inne i Göteborg har det gått en vecka sedan den bejublade premiären på Dergårdsteatern i Lerum.
Under den veckan har 17 människor dödats i Paris på grund av satiren och ironin.
Yttrandefriheten är under beskjutning och måste till varje pris försvaras överallt, inte bara i Paris utan även i Lerums kommun.
Årets Lerumsrevy blir därför ännu viktigare och aktuellare.
David är tydlig med att påpeka att en lokalrevy inte är någon politisk teater. Det är istället underifrånperspektivet som gäller. I en bra revy blandas det sociala patoset med skrattet.
HÅNA KYRKAN
Ursprunget är den gamla kristna traditionen att håna kyrkan, som ursprungligen kommer från Frankrike. Munkarna var de som drev med kyrkan och de sa:
”Vi lever i klostret 364 dagar om året, därför behöver även det goda vinet luftas!”
Det är i den traditionen David och Niclas skriver sina manustexter till revyn.
En mycket god källa är kommunfullmäktigesammanträdena i Lerum. Niclas sköter ljudet på sammanträdena och får så att säga direktinformation som han och David sedan omvandlar till revytexter.
En lokalrevy ska enligt David vara rolig och lokal:
– En lokalrevy är något av det mest demokratiska som finns. I publiken sitter politiker, lärare, städare, vaktmästare, företagare, journalister med mera och skrattar åt samma grej samtidigt, säger David Anthin och fortsätter:
– Då känner jag att vi bygger tillsammans. Då är jag stolt.
Ett av målen med en lokalrevy är att skapa en identitet.
HOTELLET LERUM
– Ja, det behövs verkligen i Lerums kommun som jag tycker saknar en tydlig identitet. Att bo i den här kommunen är lite som att bo på ett hotell, en perfekt plats för boende, men gemenskapen saknas.
För några år sedan var Lerumsrevyn på väg att förfalla.
David Anthin och Niclas Ericsson engagerades på tre år. Första premiären var förra året.
Författarparets mål är att driva upp den till topp bland lokalrevyer i Sverige.
– Vi vill att det ska vara hög kvalitet och professionalism i revyföreställningen. Det gäller inte minst en lokalrevy. Människor har ju ett helt annat utbud nu än för 20-30 år sedan, då lokalrevyerna hade sin storhetstid. Därför är ensemblearbetet och skådespelarna oerhört viktiga, poängterar David.
Många av skådespelarna i revyn har varit Davids elever på gymnasiet. Elever som nu är professionella musikalartister såsom Johan Hwatz som spelade Peter Gödselstack i Lerumsrevyn.
– Men Johan kommer inte hit och sjunger Chess. Han kommer hit och sjunger om Lerum. Det är det som är det viktiga. Det är också därför jag driver ensemblen hårt, berättar David som erkänner att han kanske ibland är lite väl hård.
DEMONREGISSÖR
– Jag kan ibland känna mig som något av en demonregissör. Men detta är ingen gruppteater, där alla får vara med och bestämma om allt. Jag och Niclas har ett tydligt mål och då försöker vi genomföra det.
Davids och de andras arbete har gett resultat. Årets Lerumsrevy är kanske den bästa någonsin skrev FlodaNyheters.se:s recensent. Lerums Tidning var lika begeistrad.
– Premiären blev något av en chock för oss. Vi hade aldrig varit med om något liknande – stående applåder från hela publiken.
David har en långvarig erfarenhet av Lerums kommun. Han har levt och bott i kommunen, närmare bestämt i Floda under hela sin ungdom .
– Mina föräldrar flyttade ut till Floda under den gröna vågen. Jag var två år då och ända fram till att jag tog studenten på Lerums gymnasium bodde jag i kommunen.
Sedan drog David in till Göteborg och universitetet. Läste litteraturvetenskap och doktorerade på Evert Taube i Göteborg.
Han var sedan med om att bygga upp Evert Taubes värld på Liseberg.
Som kulturutvecklare i Falköping med lön från Västra Götalandsregionen arbetade han nära politikerna.
– Det var inspirerande och spännande och det var där jag lärde mig mycket om den politiska världen.
Något han har haft användning av både när han och Niclas satte upp en krogshow i Kvänum som byggde på Falköpings kommuns turistmanifest och när de skriver manus till Lerumsrevyn, som detta år handlade om bygglov.
TEXT&FOTO: HELENE BERGMAN