/

Oxen återinvigd som logotype för Lerums kommun.

Viktor Lundblad återinviger Oxen.

Idag återinvigde Viktor Lundblad, kommunstyrelsens ordförande, Oxen som logotype för Lerums kommun.

Oxen ersattes 2007 av en logotype som kom att gå under namnet Trasan.  Efter det att Trafikverket meddelat Lerums kommun att samtliga platsmärken med kommunens logga Trasan kommer att bytas ut, förnyades diskussionen om Lerums vapen. Efter valet 2022 tog den nya majoriteten beslutet att skrota Trasan till förmån för kommunens vapen.

Fr v: Renée Bengtsson, kommunstyrelsens vice ordf, Anette Holgersson, oppositionsråd, -Viktor Lundblad, kommunstyrelsens ordförande och Gull-Britt Ende, kommundirektör.

 

 

Vapenbeskrivning:
Kommunvapnet. Blasonering: I fält av guld ett framåtvänt svart oxhuvud med röd tunga och däröver en röd ginstam belagd med tre ekblad av guld. Olika framställningar av vapnet har lett till upprörda känslor. Oxhuvudet kommer från oxen i Vättle härads sigill från 1500-talet. I fält av guld ett framåtvänt svart oxhuvud med röd tunga och däröver en röd ginstam belagd med tre ekblad av guld.

(Blasonering är inom heraldik en beskrivning av ett vapen i text, så att man enbart med hjälp av denna beskrivning kan framställa en korrekt avbildning av vapnet.)

Historik:
Vapnet bygger på Vättle härads sigill 1563 med en oxe, vilket syftar på forna tiders kreaturshandel. Oxhuvudet i Lerums kommunvapnet är en heraldisk förkortning av en oxe. Eklöven visar antal av små kommuner ingående i Lerums kommun efter sammanslagning. Vid kommunsammanläggningen 1969 behöll den nya kommunen sitt gamla vapen. Vapnet registrera hos PRV (Patent- och registreringsverket den 8 oktober 1982.

Hej då Trasan!

 

 

 

 

 

Tidigare artiklar
Krönika: Jag saknar oxen 170119
Kommunvapen väcker engagemang 211221
E-förslag:  Ut med logotypen och in med oxen 220117
Trafikverket ratar Trasan 220426
Oxen kommer tillbaka 220427
Oxe engagerar 221109
Oxen gör come back 230316

2 Comments

  1. Det var verkligen på tiden att oxen kom tillbaka efter sjutton år med den pinsamma trasan! Personligen anser jag att det är en skandal att skattebetalarnas pengar behandlas så släpphänt.
    Det vore intressant att få en officiell redogörelse för hur mycket dessa två byten gått på i reda pengar.

  2. TACK OCH LOV!
    Man vill ju inte skämmas över sin kommuns logotype.
    Ofattbart att Trasan kunde godkännas och dessutom fått
    kosta en massa pengar, som kunde gått till något vettigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Musikintresserade kungligheter

Nästa Berättelse

Debatt: Västlänken - Vakna Göteborg!

Senaste artiklarna