/

Krönika: Minns ni det flytande caféet på Mjörn?

När jag i veckan städade och röjde i ett torp på Sjölidens väg, mellan Björboholm och Sjövik, hittade jag gamla foton på caféet. Det påminde mig om gamla tider. Erna Eriksson, ägaren till caféet, träffade jag första gången 1994, när jag var vikarierande miljö- och hälsoskyddschef i Lerums kommun. Hon var en följetong i kommunen genom sitt agerande för att få driva sitt café. Hon hävdade att hon inte behövde någon strandskyddsdispens eftersom caféet var ett fartyg.

Mjörn – flytande caféet

Erna Eriksson var en parant dam med en stark vilja. Jag besökte henne på ”fartyget” och bjöds på en kopp kaffe. Jag tyckte hennes initiativ var lovvärt och min uppfattning var miljö- och hälsoskyddsnämnden borde vara behjälplig med att undersöka om det gick att hitta vägar som gjorde att hon kunde fortsätta med sin verksamhet. Givetvis inom lagens råmärken. Jag upplevde att myndighetens strävan var att till varje pris stjälpa verksamheten, inte hjälpa. Jag kontrollerade med Sjöfartsverket och det visade sig att caféet var registrerat som fartyg. Det innebar att livsmedelskontrollen skulle skötas av Sjöfartsverket och inte av miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Mjörnhuset blev riksbekant när det sjönk genom isen på färden mellan Alingsås och Sjövik. Det var lördagen den 14 februari 1976 som huset skulle dras på medar till Huvden. Då var isen så tjock så den skulle bära det 18 ton tunga huset. Huset drogs sedan i allt för hög fart på isen. Den höga farten orsakade en vågrörelse under isen, vilket gjorde att det blev luft mellan isen och vattnet. Men vid en råk pressades luften ut och isen brast. Sjön var där 15 meter djup men timmerhuset flöt. Undervåningen låg dock under vattenytan. Händelsen skapade rubriker i tidningar över hela landet och många kom för att se det sjunkna huset.

Inte förrän i december 1978, dagen före julafton, lyckades far och son Eriksson bogsera huset över sjön till Sjövik med hjälp av en stor bogserbåt. Utanför Dirhufdens Gård, där fyren står idag, gick M/S Mjörnhuset på grund. Vid högvatten våren 1979 drogs huset in till ”hemmahamnen”.

Drygt tio år senare byggdes det om och gjordes den till ett flytande kafé under ledning av Erna Eriksson. M/S Mjörnhuset, som då var klassat som fartyg, fortsatte att skapa rubriker. Caféet vid strandkanten gjorde succé, men var också omstritt och föremål för en segdragen rättstvist om strandskyddsdispens. En tvist som till slut behandlades av regeringen. Resultatet blev nej till strandskyddsdispens. Caféet fick då rivas och transporteras bort.

Erna och jag höll kontakten och talades vid någon gång i månaden ända fram till hennes död.

Lennart Lauenstein
Lennart Lauenstein, chefredaktör
Mjörn – flytande caféet
Mjörn – flytande caféet
Ebeling återanvände lyktan som är från 1912 då han konstruerade sin fyr.
Ebelings fyr.
Foto: Gittan Öhman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Hemköp i Solkatten

Nästa Berättelse

Sevärdheter i Lerum enligt Aftonbladet

Senaste artiklarna