//

Krönika: Ett Gott Nytt 2020

Året som gått har inte varit dåligt. Det började med succén med isbanan på Bagges Torg och slutade med en solig nyårsafton.

FlodaNyheter bytte namn och blev Lerums Nyheter. Bevakningen av kommunens verksamheter fortsatte. Det blev en hel del ros, men även en del ris. Framförallt ros över att kommunstyrelsen till slut – efter över fyra års tänkande –  kom till insikt om sitt agerande i den segdragna och kostsamma tvisten med företaget Systemteknik. Systemteknik fick fullt betalt för sin fordran och därtill dröjsmålsränta.

Lerum fick en idrottsarena, kommunen klättrade i företagsrankingen, Bagges Torg blev renare och snyggare än nånsin och kommunen fick pris som bästa LSS-kommun i Sverige.

Sämre gick det i miljörankingen –  i det som ska vara kommunens paradgren. Tidningen Aktuell Hållbarhet och Miljöbarometern rankar varje år kommunerna. Lerums kommun föll från plats 40 till plats 60, dvs. ett tapp på 20 platser. Lerums vision är att bli Sveriges ledande miljökommun till år 2025 eller tidigare. Dags att se över visionen eller rentav byta ut den.

Tänk om Lerums kommuns vision  skulle vara att bli landets ledande utbildningskommun. Eller varför inte bli den kommun som tar bäst hand om sina äldre. Bäst vore att bli sverigebäst inom båda dessa områden. Skola och vård är kommunernas kärnverksamheter. Det är givetvis en självklarhet att dessa, liksom all annan kommunal verksamhet,  ska bedrivas på ett hållbart och miljövänligt sätt. Det kan knappast vara en vision i sig att så sker .

Att kommunen fick pris som landets bästa LSS-kommun är mycket hedrande och ett tecken på att kommunen fokuserar på rätt verksamheter – vård och utbildning.

Tråkigt under 2019 var krisen för Lerums Tidning. Papperstidningen finns kvar, men webbtidningen har fått stryka på foten och därmed har LT:s värdefulla webbarkiv försvunnit. Webbarkivet var en fantastisk uppslagsbok över allt som hänt i Lerums kommun under åren. Min förhoppning är att vi ska kunna hjälpas åt i försöken att rädda detta historiska arkiv.

Ett riktigt gott 2020 önskas Lerums Nyheters läsare

Lennart Lauenstein
Chefredaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Kommunstyrelsen 2019-12-19

Nästa Berättelse

Debatt: Politikerväldet förutsågs för tvåhundra år sedan

Senaste artiklarna