//

Krönika: Året som gått – 2018

Mjörn i mars 2018

FlodaNyheter har flyttat till Solkatten
FlodaNyheter startade 2014 på Garveriet i Floda, sen blev det flytt till Gråbo för ett par år och nu är det Solkatten i Lerum som är webbtidningens bas. Under åren har vi speglat vad som hänt i kommunen. Det har varit både ris och ros. Under det senaste året har det mest varit ros för det som hänt i Floda, Gråbo och Lerum. Sommaren och hösten har det mycket handlat om det som sker i Solkatten och på Bagges torg. Fotbolls-VM samlade flera tusen entusiaster på torget, Solkattens garage har renoverats och nu byggs det för fullt på en isbana på torget. Dessutom har det inletts ett samarbete med uppstickartidningen Lokalpressen i Lerum.
 Mycket Systemteknik
Ofta får jag höra att FlodaNyheter bara skriver negativt om kommunen och att vi bara skriver om systemteknikaffären. Under 2018 publicerade FlodaNyheter 223 artiklar. Av dessa beskrev 95 positiva händelser i kommunen, 73 var ren faktarapportering och en knapp fjärdedel var kritiska.
Systemteknikaffären har utan tvekan fått stor uppmärksamhet i FlodaNyheter med 42 artiklar. Men uppmärksamheten är befogad. Det är den mest omfattande processen i kommunens historia och i sämsta fall kan den komma att kosta kommunen mer än 30 miljoner kronor. Utan FlodaNyheters bevakning skulle den sannolikt ha gömts undan. Det kan nämnas att lokaltidningen Lerums Tidning i sin årskrönika förbigår processen med tystnad.
 Cirkeln sluten
Affären inleddes i oktober 2014 med en polisanmälan under moderat styre. Moderaternas nya kommunalråd, Alexander Abenius, har nu avgörandet i sin hand. Som kommunstyrelsens ordföranden är det han som efter att ha samrått med övriga kommunalråd ska besluta om att godta eller förkasta medlarens bud.
Märkligt personlig
I början av 2018 anlitade FlodaNyheter advokaten Emil Andersson för att få en utomstående och opartisk affärsjurists syn på affären. Han var med och lyssnade under en förberedande förhandling i tingsrätten och han skrev därefter en artikel som publicerades i FlodaNyheter.
“Tvisten är personlig. Trots att det är ett företag och en kommun som är parter är anslaget personligt och tonfallet högt. Under den muntliga förberedelsen fanns påståenden om osanningar och medvetet sabotage av processen. Det var en muntlig förberedelse där rättens ordförande såg skäl att inleda med att påpeka att parterna skulle föra fram sin sak på ett ”lugnt och sansat och sakligt sätt”.
Det är naturligtvis ett ovanligt påpekande av vad som självklart gäller i varje rättegång.  Kanske är det personliga anslaget en förklaring till att Helene Bergmans artikel om härskartekniker väckte så starka känslor.
Lyssna på medlaren
Emil Andersson fortsätter: ”Var beredd att betala. Det låter krasst och partiskt. Möjligen hade förslaget kunna formuleras som var beredd att lyssna på medlaren”.
Ett nytt år
Förhoppningsvis skall vi kunna lägga systemteknikaffären bakom oss under det kommande året. Men innan vi gör det krävs en opartisk analys av hela affären, kanske av en forskare från Förvaltningshögskolan. Mer än fyra års processande och över tio miljoner kronor i arvode till advokater.  Det inser var och en att det är fullkomligt orimligt. Hur  kunde det gå så fel? Vilka lärdomar kan man dra av det som hänt?
 
Ett Gott Nytt År önskar FlodaNyheter sina läsare.
Lennart Lauenstein
Lennart Lauenstein, chefredaktör

1 Kommentar

  1. Tack Floda Nyheter, för att ni Lerums eget UPPDRAG GRANSKNING och jag ser framemot ett spännande 2019, där vi kan få Systemteknikaffären avklarad.
    Hoppas den nya positiva andan som har varit i Floda också kan växa fram i Lerum med Christer Harling och Alexander Abenius i spetsen.
    Gott Nytt År !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Standard miniatyr
Tidigare Historien

Snart kommer isen

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Tack FlodaNyheter

Senaste artiklarna