Klimatsmart Gråbo
////

Klimatsmart Gråbo

Klimatsmart Gråbo
En företagspark är på väg att växa fram i Gråbo. Ett företagshotell står nästan färdigt på Lekstorps Industriväg. Ansvarig för bygget är Hans Hellberg, Gimgården. Ambitionen har varit att producera ett alternativ som är självförsörjande på energi.
Där har installerats en solcellsanläggning på hela 250 kvm och 40 kW, vilket blir den största anläggningen i Lerums kommun. Installatör är det lerumsbaserade företaget Systemteknik.Klimatsmart Gråbo
Solcellspanelerna är 148 till antalet och monterade på ett skensystem med noggrant uträknad vinkel för att få den verkningsgrad som ger maximal effekt. Anläggningen sattes i driften dagen innan trettondagshelgen.
Solcellspanelerna är installerade till 2st 20 kW växelriktare som ändrar spänningen från panelernas likström och anpassar till elnätets växelström. Solcellsanläggningen ger energi till all uppvärmning och varmvatten, vilket gör fastigheten till en ”nära nollenergibyggnad”. Anläggningen kommer värma upp hela fastigheten som har en golvyta på totalt 1 000 kvm.
Solcellsanläggningen kommer årligen generera hela 40 000 000 Wh (40 000 kWh)!
Det här är utan tvivel ett av de första stegen i att göra Gråbo till landets första hållbara tätort.

Lämna ett svar

avatar
  Prenumerera  
Notifiera av
Klimatsmart Gråbo
Tidigare Historien

Rättvisans kvarnar mal långsamt

Klimatsmart Gråbo
Nästa Berättelse

Krönika: Jag saknar oxen

Senast från och med den Allmänt