/

Kammarmusik i Lerum – Jan Johansson

Kammarmusik i Lerum arrangerar sju-åtta konserter per år och härnäst står Vocal Art Ensemble på tur den 23 mars på Dergårdsteatern. Jan Johansson, en av föreningens grundare, berättar om hur det hela startade.
Jan Johansson, ordförande i Kammarmusik i Lerum

Jan Johansson föddes i Eskilstuna 1941. Han anställdes som basist i Göteborgs Symfoniker 1966 och stannade i 38 år fram till sin pensionering. Han har också drivit grammofonbolaget Intim Musik i 25 år och producerat mer än 120 skivor. I över 30 år har Jan bott på en avstyckad gård utanför Lerum. Efter sin pensionering har han ägnat sig åt kammarmusik på lokal nivå. När Stora Lundby konsertförening lades ner 2006 startade Jan tillsammans med andra engagerade Lerums kammarmusik.

– Kammarmusiken i Lerum har en lång tradition. I december 1955 bildades Stora Lundby konsertförening i dåvarande Stora Lundby kommun. Grundaren var Einar Persson, som var skollärare och kantor i Gråbo. Han startade även kommunala musikskolan i Lerum, säger Jan Johansson, ordförande för Kammarmusik i Lerum vars föregångare arrangerade sin första konsert den 3 februari 1956.
– På premiärprogrammet stod då Beethoven, de Frumerie, Debussy och Chopin. Vid pianot Carl Tillius och på flöjt Håkan Edlén. Konserten var i kantorsbostaden och det kom ungefär 70 personer.
Einar Persson var bara ordförande i ett år, därefter tog Sophie Lökvik över. Hon beskrivs som en entusiast och att hennes stora energi resulterade i att föreningen under många år hade över 350 medlemmar. Hon lyckades värva världsnamn till lilla Gråbo varav många av konserterna skedde i Lökviks hem Trollhagen, som delvis byggdes om för att all publik skulle få plats. Efter ombyggnaden rymde huset 300 åhörare. En del konserter genomfördes även i kommunens kyrkor.
Verksamheten pågick i Sophies hem ända in på 1980-talet. När Dergårdsteatern i Lerum invigdes flyttades konserterna dit. Efter Sophies bortgång blev Ingeborg Paterson ny ordförande. Hon hade i många år varit Sophies högra hand och var väl insatt i verksamheten.
– Ingeborg drev det hela i samma anda och med stort engagemang. I samband med att föreningen firade 50 år (2006) beslutades att den skulle läggas ner. Ingeborg kontaktade då mig. Hon visste att jag varit basist i Götteborgs symfoniorkester. Vi träffades här på Brobacken och hon försökte övertala mej, berättar Jan och fortsätter:
– Hon lyckades få mig att fortsätta med den fantastiska kammarmusikverksamheten. 2008 startade Kammarmusik i Lerum. Jag var ganska lämplig som ordförande. Jag hade precis gått i pension. Jag hade tid och jag hade kontakter över hela världen så det var ju liksom inget svårt för mig att fixa det här.
Efter många år i branschen har Jan samlat på sig kontakter i bland annat Sydamerika, Kina, Japan och New York vilket inneburit att publiken och Lerumsborna fått njuta av mängder av internationella namn.
I stort sett är det samma styrelse som har arbetat ihop de senaste tio åren. Men förändringar kan vara på väg då Jans ordförandeskap verkar vara inne på sista refrängen.
– Jag har tänkt att den kommande säsongen är den sista för mig, så nu letar vi efter någon som vill ta över ordförandeskapet, säger Jan som ser positivt på framtiden.
– Medlemsantalet har senaste åren hållit sig omkring 100 men är nu uppe i 130.
Kommande kammarmusikkonserter är Vocal art ensemble med Jan Yngre som dirigent (23 mars i Dergårdsteatern) samt Tangótica i samma lokal månaden efter (13 april).
Bild och text: LENNART LAUENSTEIN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Olika syn på stöd till föreningar

Nästa Berättelse

Veckans AI (v 10): Varför flytta till Lerums kommun?

Senaste artiklarna