I Lerums Tidning, 250206, säger Novahallens ordförande Roland Bengtsson: Vill kommunen plåga oss med det (räntehöjningen) så får de göra det. Vidare säger han: Det är uppenbart att besluten fattas mellan M och S på ett sätt som de andra partierna inte får insyn i. Det är kohandel mellan S och M. Något är uppgjort, man kan bara se på Alingsås hur de sätter demokratin ur spel.
Reaktionen kom med en gång.
– Det finns absolut ingen uppgörelse mellan M och S i mörka rum. Och liknelserna mellan oss och det som har hänt i Alingsås tar jag starkt avstånd ifrån, säger Viktor Lundblad (M).
Renée Bengtsson tillägger:
– Det är ärekränkning som han ägnar sig åt för att han inte får som han vill.
Lite bakgrund
Kommunen tecknade 2018 ett aktieägaravtal där parterna är överens om finansieringen av Nya Novahallen AB. Man är även överens om formerna för aktieägartillskott. Den 21/10 2020 görs ett tillägg till avtalet som godkänns av kommundirektör Gull-Britt Eide och dåvarande kommunstyrelsens ordförande Alexander Abenius.
Statsstödsreglerna och Marknadsränta
I samband med att räntan skall skrivas om hävdar kommunen att Nya Novahallen AB måste betala marknadsränta. Kommunen bedömer att marknadsräntan är ca 12% (stibor + 9%) jämfört med tidigare ränta som var ca 3% (stibor +1%). Som skäl anförs EU:s statsstödsregler och kommunallagen. Av någon anledning anlitas advokatbyrån Mannheimer&Swartling som stöd i ärendet. Ett stöd som hittills kostat ca 700 000 kronor i arvode. Ett stöd som kommunen kunnat få utan kostnad från SKR (Sveriges kommuner och regioner) och från statliga myndigheter.
Även revisionsfirma Ernst &Young utredde frågan 2021 och kom fram till att det fanns risk att det kunde ses som otillåtet statsstöd, men konstaterade inte att stödet var otillåtet.
Lerums Nyheter beskrev ärendet för en expert på Regeringskansliet och fick svaret att inget tydde på att det skulle vara fråga om otillåtet statsstöd. Dessutom lämnade Regeringskansliets expert tips om hur kommunen skulle gå tillväga för att säkra att stödet inte skulle betraktas som otillåtet. Ett av tipsen var att ansöka hos EU om att få betala statsstöd.
En annan möjlighet, som Lerums Nyheter tipsat om, hade varit att låta Förvaltningsrätten pröva frågan om statsstöd. Förvaltningsrätten hade då klargjort vad som gäller. Men det verkar som om kommunen inte vill ha ett klargörande.
Det ska påpekas att även aktieägartillskott är statsstöd. Trots att kommunen anser att räntan skulle vara ett otillåtet statsstöd har kommunen fortsatt att godkänna nya aktieägartillskott. De senaste, som godkänts av kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad och kommundirektör Gull-Britt Eide, gjordes den 31 oktober 2024. Kommunen har även tidigare beviljat statsstöd i form av bidrag, aktieägartillskott och låg ränta. Allt utifrån den utredning som gjordes i samband med bildandet av Nya Novahallen AB.
Öppenhet och transparens! Vad vill kommunen?
Det är tydligt att kommunen vill ta över Nya Novahallen så att den kommer i samhällets ägo. Det vi vet är att kommunen i oktober 2023 anlitade Mannheimer&Swartling, men vi vet inte vad advokatbyrån fick för uppdrag. Lerums Nyheter har fått ut delar av mailkorrespondens mellan kommunen och advokatfirman. Mycket har mörkats/sekretessbelagts. Lerums Nyheter har överklagat beslutet om sekretess och Förvaltningsrätten förväntas ta ställning inom de närmaste veckorna. Det är oklart om oppositionspartierna fått ta del av advokatbyråns samtliga utredningar.
Det har inte heller gått att få fram vem eller vilka som har drivit linjen med krav på marknadsränta och hänvisning till statsstödsregler, men det är uppenbart att kommunen inte har någon ambition att stötta Nya Novahallen AB med lån till fortsatt låg ränta
Varför kommunen vill ta över hallen är inte klargjort?
Kommunen har deklarerat att man vill ha majoritetsägande i Nya Novahallen AB med motivering att räntan då skulle bli lägre. I klartext: Får vi majoritet i bolaget så sänker vi räntan. Något som inte skulle påverka om statsstödet är tillåtet eller inte. Det som kan ligga bakom ambitionen att ta över kan vara ideologi, ekonomiska ställningstaganden och/eller personliga motsättningar.
Ideologi. För (S) ocn (V) är det uttalat ideologiska skäl. I den första fullmäktigedebatten framfördes tydligt uppfattningen att kommunen ska äga de lokaler där de bedriver verksamhet. Vad avser (M) brukar de vara positiva till privata initiativ och motsätta sig att det offentliga tar över verksamheter som civilsamhället klarar.
Ekonomi. Aktieägaravtalet kan vara ett skäl till att kommunen vill ta över hallen. Avtalet innehåller bestämmelser om aktieägartillskott som innebär att Floda Sportcenter AB kan tvinga kommunen att göra aktieägartillskott. Kommunen har låtit utreda även detta, vilket Mannheimer &Swartling redovisat i en promemoria daterad 250115.
Ett annat skäl kan vara att kommunen anser sig kunna driva hallen billigare och bättre än Nya Novahallen AB.
Kommunen har inte gjort någon jämförelse av kostnaderna för kommunens hallar och Floda Nova Sportcenter. Allt talar för att Floda Nova Sportcenter med hjälp av ideella krafter har mycket lägre kostnader än vad kommunen har för sina hallar. En jämförelse mellan hallarna borde ha funnits med i beslutsunderlaget.
Beslutet att chockhöja räntan måste grunda sig i en avsikt att försätta bolaget i konkurs alternativt på obestånd. Kommunen har angett statsstödsregler som skäl trots tidigare utredningar där slutsatsen är att det inte är fråga om otillåtet statsstöd. Om Nya Novahallen AB försätts i konkurs kan kommunen ta över bolaget för en ringa penning. Marknadsvärdet ligger sannolikt långt under produktionskostnaden. Ett övertagande från konkursboet skulle säkert vara en bra affär för kommunen. Marknadens efterfrågan på idrottshallar i Floda är lika med noll. Den enda marknadsaktör som skulle vara intresserad är kommunen.
Personliga motsättningar. Det är helt uppenbart att det finns personliga motsättningar. Motsättningar som öppet kommit till uttryck i Lerums Tidning och på Facebook.
Exempel i andra kommuner
För en kommun borde det vara positivt när föreningslivet ansvarar för ägandet och driften av idrottsanläggningar. Enligt Riksidrottsförbundet driver 1 av 10 föreningar egna anläggningar. Det inkluderar både inomhus- och utomhusanläggningar. I Göteborgs kommun finns det ett antal förenings- eller företagsägda anläggningar. De flesta kommuner ser det som positivt när föreningar eller företag äger och driftar anläggningar och stöder detta med olika former av bidrag. Bidrag som kan definieras som statsstöd men inte ett otillåtet sådant.
Rättvis fördelning
Givetvis ska föreningar behandlas lika och olika aktiviteter ges samma förutsättningar. Därför är det angeläget att kommunen öppet redovisar kostnaderna för hallarna i kommunen och hur kostnaderna fördelar sig på olika aktiviteter. Visar det sig att kommunen driver sina hallar bättre och billigare än Nya Novahallen AB är det ett skäl gott nog för övertagande.
Fortsättning följer
Fortsättningen är beroende av Förvaltningsrättens uppfattning. Om kommunfullmäktiges beslut är lagligt så blir det marknadsränta som gäller.
Länkar:
Tidigare artiklar.
Läs om Norrköping och lån till föreningar.
Här tydliggör Roland Bengtsson sin mening:
– Det är svårt att när Socialdemokraterna och Moderaterna som är de två
största partierna sitter i samma ledande position. Då är det svårt att
komma till tals och oppositionen har ingen samlande kraft i Lerums
kommun. I Lerum är det en officiell allians vilket inte skall jämföras
med den oheliga alliansen i Alingsås.
– Jag vill inte på något sätt jämföra det med skandalen som har varit i
Alingsås. Om det kom från mig så var det en olycklig formulering och då
får jag be om ursäkt för det.
Jag tycker att räntepåslaget är orimligt och upplever det som att
kommunen redan bestämt sig för hur de vill tolka den situationen. I två
vardera oberoende utredningar som kommunen har låtit göra, år 2018 och
2021, kan vi inte hitta något stöd för den tolkning kommunen gör nu,
säger Roland. Och det är väl det som har förlett frustration från bägge
håll. Samtidigt är Novahallen, som idrottshall, beroende av en god
relation till kommunen vilken han hoppas de kan hitta tillbaka till.
Det ligger i båda parters intresse och ansvar att få till en balanserad
och hållbar lösning.