Kommunstyrelsen gav i juni 2015 förvaltningen i uppdrag att upprätta förslag till detaljplan för Aspen strand. Planen var 550 bostäder, parkeringshus, centrumverksamheter och förskola vid sjön Aspen. Detaljplanen har tagits fram i samverkan med HSB, Skanska och Wallenstam. Förslaget har varit på samråd den 8–30 november 2017 och på granskning den 10 maj – 2 juni 2023. Länsstyrelsen var kritisk på många punkter vilket föranledde en ny granskning som genomfördes sommaren 2024. Även vid denna granskning framförde Länsstyrelsen långtgående kritik. Länsstyrelsen var tydlig med att detaljplanen skulle komma att överprövas om den antogs. Trots det antog kommunfullmäktige detaljplanen vid sitt sammanträde den 21 november 2024.
Överprövningen
Den omfattande kritiken från Länsstyrelsen tyder på att antagandebeslutet kommer att upphävas. Om länsstyrelsen vid överprövningen kommer fram till att exempelvis riksintressen, strandskydd och miljökvalitetsnormer inte tillgodoses ska länsstyrelsen upphäva kommunens beslut att anta en detaljplan.
Beslut inom en tidsfrist
Länsstyrelsen ska fatta beslut om upphävande inom två månader från beslutet om att överpröva planen. Tidsfristen får överskridas om längre tid är nödvändig med hänsyn till ärendets omfattning eller andra särskilda omständigheter.
Länsstyrelsens beslut att helt eller i en viss del upphäva kommunens beslut om detaljplan får överklagas hos regeringen.
Höga kostnader
Under perioden 2016 till 2024 har kommunal personal arbetat 6926 timmar med projektet. Det motsvarar en halvtidstjänst under 9 år – ca 2 500 000 kronor.
Övriga utredningskostnader – 12 662 947 kronor. Summa: drygt 15 miljoner kronor.
Vad händer nu?
Länsstyrelsen har många invändningar. Den främsta är översvämningsrisken som de menar gör att området är olämpligt att bebygga. Inte troligt att länsstyrelsen kommer att ändra sig på den punkten. För att få en ändrad bedömning till stånd kommer att krävas ett överklagande till regeringen och att regeringen gör en annan bedömning än Länsstyrelsen. I övrigt har Länsstyrelsen haft invändningar som rör buller, luftkvalitet och vattenkvalitet.
Idén om Aspens Strand som bostadsområde är från början fel , så fel det kan bli !
Den arkitekttävling som Lerums kommun anslöt sig till – och det var inte gratis –
resulterade i ett så dåligt förslag att det aldrig borde ha lett till fortsatt arbete .
Allt styrt utifrån politikens drömmar . Självfallet har även handläggande tjänste-
män , exploateringsföretagen med konsulter isaknat förstelse och kompetens- vilket är
konstigt – för de förutsättningr som området har med närhet tii motorväg och
järnväg samt mycket besvärliga grundförhållanden och översvämningsrisker.
Slutbetyget kan endasst bli underkänt .
Olof Wiklund
Stadsbyggnadschef i Lerums kommun 1999-2001 och därefter i andra kommuner .