White Guide är Nordens ledande guidesystem. I Sverige har restaurangguiden getts ut sedan 2005. Varje år testas och bedöms runt 800 restauranger, varav 600 får en plats i guiden. Sedan 2013 publiceras också White Guide Café där Sveriges 250-300 bästa caféer presenteras och bedöms utifrån kaffe- och bakverksutbud.
Årets Banbrytare
I går korades landets bästa restauranger på White Guide-galan i Malmö. Med bland vinnarna var Garveriet här i Floda. Bakom framgången står i första hand Gasverkets ägare Monica och Jonas Brandström. Men det hade inte blivit någon seger utan Garveriets VD Karin Forsberg, Matts Johansson /da Matteo och Jernbruket, kocken Patrik Sewerin och Birgitta Brolin.
”Årets Banbrytare är en utmärkelse som hyllar förnyelse. Den ges till en satsning som tagit ett radikalt grepp inom det gastronomiska eller innoverat restaurangkulturen, vilket resulterat i en annorlunda och njutbar restaurangupplevelse med fortsatt potential. Med utmärkelsen Årets Banbrytare premierar White Guide en intressant utvecklingslinje i svensk restaurangvärld just nu.
White Guides motivering till att prisa Garveriet:
För att med stora ambitioner ha skapat en inspirerande mötesplats i en spännande kulturmiljö där hela verksamheten kring gastronomi och dryck bygger på närproducerat och småskaligt med hållbarhet i fokus.”
Fler utmärkelser
Det regnar utmärkelser över Garveriet. På matmässan “Passion för Mat” som var i helgen, blev kocken Patrik Sewerin utsedd till Årets Eldsjäl 2019. Motiveringen löd: ”Patrik Sewerin har med sitt brinnande intresse för att laga god och äkta mat även engagerat sig i samhällsfrågor”. Patrik är kökschef på Garveriet i Floda och var tidigare verksam på Gunnebo Slott och Trädgårdar.
Lerums kommun i topp
Lerums kommun har nu fyra restauranger i White Guide: Aludden Providore, Garveriet, Jernbruket och Nääs Fabriker Hotell & Restaurang.
Sveriges radio om Garveriet