////

Fyra nya företag med nöjda företagare

Det har startat många nya företag under året i Lerums kommun. Två av dem ligger i Gråbo – Djurhälsan och Curry King. De andra två ligger i Lerum – Mr Singh och Limone & Dolci. Alla med inriktning på mat. Även djurhälsan har mat i sitt sortiment, men till djur.

Djurhälsan i Gråbo

Djurhälsan i Gråbo öppnade portarna den 11 juli.

Rebecca och Sandra

Har det gått som ni förväntade er?
Det har gått jättebra, säger Sandra Strandin
Vad har varit svårast?
Det är många kontakter som måste tas, svarar Rebecca Zettermark. Trots att jag drivit företag tidigare var jag överraskad . Det var inte bara Skattetverket, utan även Jordbruksverket och kommunen. Men det har varit lärorikt. Sen var det spännande i starten. Det krävs ju en hel del investeringar när man startar ett företag och det gäller att planera rätt.
Är det mycket administration?
Det sköter dom andra, säger Sandra och skrattar.
Vilka djur tar ni emot?
Det är nog mest hund men även mycket katt och häst samt smådjur, vi har även ett litet utbud för höns, säger Sandra. Intresset för våra hundkurser har varit stort. Kurserna har varit fulltecknade.
Hur ser framtidsplanerna ut?
Nu i september börjar vår veterinär, sen får vi se vad det blir mer, säger Rebecca och ser nöjd ut. Vår veterinär kommer att vara här måndagar och varannan onsdag.
Vad har ni lärt er under den här tiden?
För mej har det varit lärorikt att jobba med inköp och försäljning, säger Sandra. Det gäller ju att sätta rätt priser.
För mig har det nog varit kontakterna med myndigheter, säger Rebecca.

 

Curry King i Gråbo

 

Ravindra Dutt

När startade du din verksamhet?
Curry King invigdes den 9 juli, säger Ravi Dutt, restaurangägare.
Har det gått som du förväntade dig?
Bättre än vad ag vågat hoppas på.
Vad har varit svårast?
Det är OK med allt. Inget har varit särskilt svårt. Allt funkar bra.
Är det mycket administration?
Ja, sånt är lite svårt, men jag har en firma som sköter bokföringen.
Hur har kontakterna varit med kommunen? Tillstånd och sånt.
Det har fungerat bra. Jag har just fått serveringstillstånd, så snart går det att dricka indiskt vin och indiskt öl här.
Har det kommit så många gäster som du har räknat med?
Det har kommit fler, svarar Ravi och ser mycket nöjd ut.
Vad har du för framtidsplaner? Hur ska du utveckla verksamheten?
I första hand vill jag få min uteservering klar. Snart är det höst, men till nästa vår ska jag även ha matservering ute.
Vad har du lärt dig av det här?
Det är mitt första egna företag och jag har lärt mig mycket.
Vad säger gråboborna?
Dom tycker det är jätteroligt.

Mr Singh i Lerum

Nu har du haft din restaurang i snart nio månader. Har det gått bra?

Mr Singh

Det har gått jättebra från första dagen, säger Mr Singh.
Då kan man säga att det har varit en rivstart.
Ja, verkligen.
Vad har varit svårast?
Det byggnadstekniska. Det här med ventilation och mycket annat.
Serverar du alkohol?
Ja.
Indiska viner?
Nej, men indisk öl.
Hur har kontakterna med kommunen fungerat?
Jättebra. Jag har fått bra hjälp med alla tillstånd.
Vad har du för framtidsplaner? Hur ska du utveckla verksamheten?
Jag vill glasa in uteserveringen och jag skulle gärna ha lite större lokaler. Sen vill jag gärna ha hemkörning. Onlinebeställning har jag redan gjort.
Vad har du lärt dig under den här tiden?
Jag har lärt mig mycket, till exempel hur kunder reagerar och vad de förväntar sig, var jag hittar bra råvaror, hur vi ska ta hand om våra sopor och mycket annat.
Så då har det gått som du har tänkt dig?
Ja, fast mycket bättre.

Limone&Dolci

När startade du ditt företag?
Jag har varit igång snart två månader, säger Martina.

Martina

Har det gått som du förväntade dig?
Det har gott bra och det är roligt att många uppskattar det vi gör.
Vad har varit svårast?
Det svåraste var när det var väldigt varmt. Det är svårare att locka kunder då.
Har du drivit företag tidigare?
Ja, Nonna Italia, en onlinebutik.
Driver du det som aktiebolag eller är det en enskild firma?
Nonna Italia var enskild firma, men Limone & Dolci är aktiebolag.
Hur har kontakten med kommunen fungerat?
Det har varit många papper att fylla i, men det har fungerat bra.
Vad har du för framtidsplaner när det gäller butiken?
Vi kommer att servera lite mer mat. Lite pasta och någon gång i  veckan lite streetfood. Sen lite fler event som i somras när vi gjorde pizza.
Vad har du lärt dig under den här tiden?
Man får vara allkonstnär och göra allt – städa, administrera, köpa in varor, kundservice – precis allt.
Är det mycket administration?
Ja, främst när det gäller inköp eftersom vi importerar det mesta från Italien.
Hur ser du på framtiden?
Det ser bra ut. Vi kommer att utvecklas och erbjuda något som är annorlunda.
Hur känns det att ha en butik i centrala Lerum?
Det känns jättebra. Det är jättekul. Nu efter semestern kommer det fler kunder. Det handlar inte bara om att sälja utan också om att bygga relationer med kunder.

Tidigare artiklar:
Djurhälsan
Curry King
Mr Singh
Limone&Dolci

Text: Lennart Lauenstein

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Vackra och välskötta rondeller i Lerum, men inte i Gråbo

Nästa Berättelse

Nu händer det saker på Solkatten!

Senaste artiklarna

Bangolf i Gråbo

Idag invigdes minigolfbanan i Aggetorp. På Aggetorpsvägen 59 hittar du golfbanan. Där