/

Italienskt på Bagges torg

Till sommaren öppnar Martina Manco en italiensk delikatessbutik på Bagges torg. Maritina driver idag en webbutik – Nonna Italia. Martina kommer från en liten by nära Salerno i regionen Kampanien. Där ligger bl.a. Neapel, Capri och Amalfikusten.  Efter flera år utomlands och nu i Sverige, har hon bestämt sig för att dela med sig av det bästa från den italienska kulturen genom att erbjuda matprodukter av hög kvalité och hålla i speciella event. Martinas önskan är att dela med sig av hemligheter från det italienska köket som har förts vidare genom hennes mormor sedan hon var liten.

Martina

– När kom du till Sverige?
– Jag kom hit 2011, säger Martina. Jag kom som utbytesstudent. Det var ett utbyte mellan uiversitetet i Rom och Karlstads universitet. Jag var här i tre månader. Sen åkte jag hem och avslutade mina studier och fick min Master Degree innan jag återvände till Sverige. Först bodde vi i Göteborg, men vi har nyligen köpt hus i Ingared.
– Vad läste du?
– Här i Sverige har jag just skaffat mig en utbildning i Food and Beverage – en utbildning om hur man driver restaurang, café mm.
– Hur länge har du hållit på med din webbutik?
– Nästan fyra år. Jag började på skoj och har alltid haft något annat jobb bredvid. Men i år bestämde jag mig för att satsa helt och fullt.
– Hur kommer det sig att du ska starta här i Lerum?
– Det var väldigt roligt. Jag pratade med några vänner som berättade att det fanns lediga lokaler, och min tanke var att testa en liten pop-up först. Men det slutade med något mer. Jag är jätteglad för det.
– Det är väl en stor förändring för dig?
– Det är ett stort steg. Jag känner att jag inte kan missa tåget.
– Vad kommer affären att heta?
– Det är en hemlighet. Namnet får du veta när allt är klart.
– Kommer du att ha någon matservering?
– Inte matservering. Men Tiramisu med kaffe och lite annat italienskt. Jag tror det kommer att smaka gott på den fina uteserveringen som vi kommer att få.
– Vad känner du inför Bagges torg?
– Det känns jättebra. Här händer väldigt mycket. Jag är ofta här med min familj och kollar. Många jag känner i Lerum har berättat att det blivit stora förändringar i Solkatten och på torget sen det blev en ny ägare.
– Hur trivs du i Sverige?
– Jag trivs bra, men jag saknar väldigt mycket det spontana sociala – att man bjuder in -kom in och ta en kopp kaffe.
– Kylan, då. Hur klarar du den?
– Första året var det tufft. Jag kom hit i slutet av november, så det var under den mörkaste perioden. (6:54). Men efter några år är det OK, men jag saknar solen.. Jag bodde ju i Karlstad förut, och där var det lite kallare än här.
– När räknar du med att öppna?
– Jag tror någon gång i juni. Jag vet inte exakt datum. Butiken måste ju inredas och alla tillstånd bli klara.
– Varifrån får du dina varor? Kommer du att importera?
– Det gör jag redan. Jag köper direkt från producenter i Italien. Jag köper främst från familjeföretag, som producerar mindre kvantiteter. Varorna är ofta lite dyrare, men jag vill ha kvalitet. Jag jobbar också som grossist och levererar till andra butiker.
– Kommer du att sälja färsk pasta?
– Jag ska kolla om jag hittar någon producent i närheten. Jag hoppas också att jag ska kunna sälja färsk mozzarella. När jag köper varor är det inte bara för att sälja utan det skall smaka gott. Jag har min egen etikett på det jag importerar och varumärket skall garantera kvalitet och goda smaker.
– När var du i Italien senast?
– Det var länge sen. Det var i december 2019. Jag är lite ledsen för att jag inte har kunnat träffa min familj. Jag har inga släktingar här – bara min mans familj. Jag hoppas att jag skall kunna åka någon gång efter sommaren.
– Hur ser drömmen ut när det gäller butiken i Lerum?
– Att mina kunder ska uppleva att jag inte bara säljer utan säljer med känsla och att jag vill att de skall få ta del av mina erfarenheter av italiensk mat. Förutom butiken är drömmen att servera tiramizu och italienskt kaffe i solen på serveringen utanför butiken.
– Kommer du att ha några anställda?
– Jag söker personal och det skall vara någon som kan italiensk mat. Nu ska jag göra iordning lokalen snabbt så lerumsborna kan köpa italienskt till sommaren.
Text: Lennart Lauenstein

Butikslokalen
Blivande uteservering

 

5 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Enskilt avlopp behöver inte alltid åtgärdas

Nästa Berättelse

Lärarförbundets skolranking

Senaste artiklarna

Vattenpalatsets hjältar

Vattenpalatset personal vill inte kommentera de närmare omständigheterna kring det drunkningstillbud som