//

Äntligen indisk mat i Lerum

Currygrytor lagas över hela världen och indiska restauranger har blivit ett inslag i alla större städer. Nu kommer den indiska maten äntligen till Lerum. I England är Indiska restauranger lika vanliga som pizzerior i Sverige. Indisk mat och currygrytor har blivit allt mer populära.

Ordet curry sägs betyda mat kokt i sås. Tikka betyder ugnsrostad kötträtt och äts utan sås.

Curry är alltid en variation av olika kryddor och den kan vara blöt eller torr. Ofta innehåller currypulver chilipulver, koriander, svartpeppar, kardemumma, mald kanel, kryddnejlika, mald spiskummin, malda senapsfrön, muskot och mald gurkmeja.

Engelsmännen spred den indiska maten  över hela världen och nu har chicken masala och mycket annat äntligen kommit till Lerum.

Det är Daljeet Singh som tar den indiska maten till Lerum och Bagges Torg.

Daljeet ‘Singh

Hur fick du idén att öppna restaurang i Lerum?
Daljeet: Jag har jobbat länge i restaurangbranschen. Nu jobbar jag sen två år på ett korttidsboende här i Lerum. När jag gått här på torget har jag sett att det inte finns någon indisk restaurang. Då fick jag tanken att öppna en indisk restaurang här i centrum. Det finns inte en enda indisk restaurang i hela kommunen. När jag funderade på att öppna restaurang i Lerum gick jag runt på torget och letade efter lämplig lokal. Jag såg några tomma lokaler men visste inte vem jag skulle kontakta. Men en dag såg jag en lapp på den tomma mäklarlokalen. Där stod ett telefonnummer och namnet Christer Harling. Jag ringde och vi träffades. Christer visade mig flera lokaler. Jag fastnade för lokalen i Centrumpassagen.

Vad har du jobbat med tidigare?
Jag har jobbat på restaurang Mother India, Indiska hörnet nära domkyrkan, restaurang på Frölunda Torg och i Nordstan.

Var bor du?
Jag bor i Olofstorp med min familj, så det är nästan i Lerum.

Var är du född?
Jag är född i Norra Indien, i Punjab för 38 år sedan

När kom du till Sverige?
Jag kom hit 2008. Det var en god vän till mig som bodde här och han ordnade jobb åt mig på en indisk restaurang i Göteborg. När jag jobbat där i fem år började jag arbeta på ett äldreboende och 2018 fick jag jobb här i Lerum. Men nu har jag tagit tjänstledigt för att satsa allt på restaurangen

Berätta vad som är speciellt med indisk mat.
Det som är speciellt med indisk mat är curry och blandningen av kryddor. Det är en annorlunda smak jämfört med er mat. Vi använder biff, kyckling, lamm och annat.

Vilka är dom traditionella indiska maträtterna?
Tikka Masala, Chicken Tandoori, olika naanbröd, potatis , ost, ris och mycket annat.

Hur är mattraditionerna i de olika landsdelarna?
Det är mycket som skiljer. I södra Indien lagar de på helt annat sätt än i norra Indien. I södra Indien är det mycket mer stark mat och de använder mycket kokos. I norr har man inte så stark mat. Lite mild och en annan blandning.

Då känner du till Lerum rätt bra eftersom du har jobbat här i flera år.
Vi får hoppas att jag vet vad lerumsborna vill äta, säger Daljeet och skrattar.

Vad får vi för mat då?
Speciellt den dagen ska jag göra chicken masala och butter chicken. Det är mycket populära rätter. Sen blir det lite olika extraerbjudanden.

Hur många ska arbeta i restaurangen?
Till att börja med blir vi tre. Två i köket och en i matsalen.

Hur ska du få tag på indiska råvaror?
Det finns flera butiker i Göteborg som har indiska råvaror så det är inga problem.

När har du invigning av restaurangen?
Om allt går som det ska blir det invigning den 4 december

Och vad kommer den att heta?
Mr Singh!

Den indiska restaurangen blir ytterligare ett tillskott till matutbudet på Bagges Torg.

 

 

 

13 Comments

 1. Det är perfekt. Jag har tänkt länge att vi skulle har Indiskt mat i Lerum.
  It’s about time.
  Lycka till Mr Singh.

 2. Men så glad jag blir över att se att det var DU 😃som skall öppna här i Lerum
  Jag lär bli er stamkund kram Linda Sultanovic

 3. Åååh, jag är så orimligt pepp på detta! Har längtat ihjäl mig efter indiskt, speciellt sen pandemin kom och man inte åker till Göteborg längre. Hoppas på riktigt god tandoorikyckling, vitlöksnaan och korianderchutney (det sistnämnda är det bara de bästa indiska restaurangerna som serverar). Välkommen till Lerum, ni är så efterlängtade!

 4. Ääääääntligen! Var flera år sedan vi hade en indisk restaurang i Lerum. Nu slipper man åka till Partille eller Gbg👍👍👍

 5. Ja vad roligt!! Nämnde bara häromdagen, vid middagsbordet, att det är så tråkigt att det inte finns någon indisk mat i närheten! Så goda nyheter! Ser fram emot att äta indiskt igen!

 6. Så spännande.Jag älskar verkligen indisk mat. Vi som inte vill sitta och äta på restauranten på grund av coronaviruset. Går det att beställa en chicken masala i box för att ta med hem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Granen på plats

Nästa Berättelse

FHM och regeringen får kritik för hur pandemin hanteras

Senaste artiklarna

Vattenpalatsets hjältar

Vattenpalatset personal vill inte kommentera de närmare omständigheterna kring det drunkningstillbud som